palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Kolossváry Gábor, -

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 21., szombat 09:29
17
Esemény kezdete: 2018. április 17. 10:00, kedd
17
Esemény vége: 2018. április 17. 13:00, kedd
Helyszín: Nádudvar

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

 

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

A KITE Zrt. oktatótermében megtartott rendezvényt Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Somlyódy Balázs, az OVF főigazgatója, illetve Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke nyitották meg.

Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese előadásában felhívta a figyelmet a klímaváltozás hatására egyre nagyobb fenyegetést jelentő szélsőségekre, köztük a vízhiányra. Ismertette, hogy a vízügyi államigazgatási feladatok között a 2014-2018-as időszakban egyre nagyobb részt képvisel az aszálykár elhárítás. A vízügyi ágazatnak szélsőségekre adott válaszait az aszálymonitoring és előrejelzés fejlesztésében, a valós idejű vízkészlet-gazdálkodás kialakításában és a belvíztömeg számításában nevesítette. Jelenleg 22 db aszálymonitoring mérőállomás működik az állami alaphálózat részeként, mely folyamatos bővítés során éri majd el a tervezett végső 145-ös állomásszámot. A keletkező monitoring eredmények kiválóan hasznosíthatók a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban egyaránt. Bemutatta az országosan kialakított vízhiány kezelő körzeteket, illetve kárelhárítási fokozatokat. A fejlesztés ütemterve alapján a vízhiány-előrejelző rendszer próbaüzeme már folyik, melyet követően a NAK és a KITE Zrt. is tesztelni fogja a rendszert, a végleges üzembe helyezésére pedig 2019. március 1-én kerülhet sor.

Fiala Károly, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője előadásában felvázolta az operatív aszálymonitoring elveit, illetve a korszerű aszálykezelő rendszer felépítését. Ismertette az újonnan kidolgozott, napi időléptékű aszályindexet (Hungarian Drought Index, HDI), illetve az erre épülő aszálymonitoring rendszert. A kombinált index magába foglalja a vízmérleg számítást, a szélsőséges hidrometeorológiai időszakok, illetve a talajnedvesség hatását. Gyakorlati példákon keresztül, grafikonok segítségével mutatta be az index érzékenységét és alkalmazhatóságát. A fejlesztési elképzelések között szerepel az állomáshálózat teljes kiépítése, a feldolgozás automatizálása, az alhálózati elemek kiépítése, az előrejelzés, a védekezési fokozatok kidolgozása és alkalmazása, a talajnedvesség modellezés ágazati integrálása, illetve mobil applikáció fejlesztése és a távérzékelési módszerek alkalmazási feltételeinek kidolgozása.

Lábdy Jenő, az OVF főosztályvezetője ismertette az aszálymonitoring rendszer eredményeinek megjelenítését szolgáló publikus weboldal (http://aszalymonitoring.vizugy.hu/), illetve az ún. szakértői felület tartalmát, funkcióit. Előbbi oldalon bárki ingyenesen hozzáférhet a monitoring állomások által mért adatokhoz, illetve számolt vízhiány és aszályindex értékekhez. Bemutatta továbbá a jelenleg kidolgozás alatt álló aszály előrejelzés módját.

Ezt követően, ünnepélyes keretek között, a két szervezet vezetői aláírták a KITE-OVF együttműködési megállapodást, melynek célja az üzemeltetett monitoring állomások által mért meteorológiai és talajnedvesség adatok kölcsönösen hozzáférhetővé tétele, és ezáltal a magyarországi vízhiány-monitoring és előrejelzés pontosságának javítása. Az együttműködés keretében történő folyamatos adatcsere lehetővé teszi a mezőgazdaság számára a talajhidrológiai modellek kalibrációját és fejlesztését is. Az OVF számára ez az állami alapfeladathoz szükséges pontosságot, a KITE számára pedig a precíziós művelés fejlesztését segíti elő.

A kávészünetben az OVF és a KITE Zrt. szakértői bemutatták az aszálymonitoring állomások kiállított mérőműszereit, és válaszoltak az érdeklődők által feltett kérdésekre. Lehetőség nyílt továbbá a sajtó munkatársai részére interjúk készítésére.

A szünet után Székely Erika, NAK vidékfejlesztési és szaktanácsadási igazgató, előadásában globális éghajlatváltozási kitekintés és az aktuális jogszabályi változások áttekintése után mutatta be az uniós öntözésfejlesztési pályázati lehetőségeket. Ismertette az Öntözésfejlesztési Stratégia megalkotásával kapcsolatos állami feladatokat, illetve a II. körös vízigény felmérés eddigi részeredményeit.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója a KITE Zrt. monitoring hálózatának precíziós gazdálkodásban való felhasználási lehetőségeiről beszélt. Ismertette a KITE Zrt. meteorológiai hálózatának felépítését, a KITE saját fejlesztésű meteorológiai állomását, illetve a gyakorlatban használatos egyes meteorológiai szenzorokat. Bemutatta a növényvédelem kapcsán alkalmazható előrejelzés módszereit, illetve példákat mutatott a meteorológiai adatok felhasználására. Végezetül a termelők belépési lehetőségeit ismertette.

A konferencia Szabó Levente, KITE Zrt. vezérigazgató, zárszavával fejeződött be.

A konferencián elhangzott előadások és a rendezvény programja letölthetők a Csatolmányok menüpont alatt.

Utolsó módosítás: 2018. április 21., szombat 09:37, Radó Mónika