Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

A Táj Nemzetközi Napja

2019. november 21., csütörtök 09:05
11
Esemény kezdete: 2019. október 11. 00:00, péntek
11
Esemény vége: 2019. október 11. 23:59, péntek
Helyszín: -

Nagy sikere volt „A Táj Nemzetközi Napja” alkalmából szervezett rendezvényeknek

 

„A Táj Nemzetközi Napja” az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezményhez kapcsolódó évente megrendezésre kerülő esemény, amelyhez idén a vízügyi ágazat is csatlakozott. A rendezvények sikerességét a résztvevők lelkesedése mutatta.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Velencei-tavon hajózás keretében kezdeményezett iskolásoknak beszélgetést, interaktív játékot. Bemutatták a Velencei-tó érdekességeit, mely során kitértek vízminőségre, a tó növény-, és állatvilágára, illetve a vízpótlás lehetőségeire is. A jelenleg zajló velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkák megmutatása is a program részét képezte. A Fehérvár Televízió negyed órás összefoglalót készített a programról, amelyet az érdeklődők megtekinthetnek a következő linken:

Esti Mérleg 19.10.16

Az Észak-magyarországi és Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság közös rendezvény keretében mutatta be, hogy a Tiszalöki Vízlépcső és a Keleti-főcsatorna miként szolgája az alföldi táj vízzel való ellátását, kitérve a műszaki létesítmények rekonstrukciós munkálataira. A célközönség műszaki szakgimnáziumok tanulói voltak, akik aktívan kérdeztek a szakemberektől. A program a Tiszalöki Arborétumban őshonos fajokat bemutató sétával zárult.

Taj_nemzetkozi1

A „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú KEHOP-1.3.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt kisbodaki lakossági fórumával csatlakozott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2019. november 13-án a Táj Nemzetközi Napja programsorozathoz. A projekt fő célkitűzése a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének fejlesztése, valamint a Duna főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítása.

A rendezvény célja az volt, hogy a beruházásban közvetlenül érintett lakosság és civil szervezetek számára bemutassa a projekt műszaki tartalmát és jelentőségét, kiemelve a Kisbodak térségében aktuálisan folyó fejlesztési munkákat: a Szent Kristóf híd és vízszintszabályzó műtárgy pályaszerkezetének megemelését és új hídnyílás kiépítését, valamint árapasztó vápa kialakítását a híd bal partján, a Spelláki töltőbukó átalakítását, a Feneketlen-tó vízpótlásának megoldását, az Ilonai-csatorna vízellátásának javítását, illetve a Félholdaki-Duna-ág és az Öregszigeti-tó vízpótlási feltételeinek a javítását. A projektről további információ olvasható a  http://felsodunaprojekt.ovf.hu/ oldalon.

Taj_nemzetkozi2

Az esztergomi Duna Múzeum a Táj Nemzetközi Napján nyitott kapukkal fogadta látogatóit. A múzeum épülete 1976 óta a vízügy tulajdona, első kiállítása 1980-ban nyílt meg „A Duna és a magyar vízgazdálkodás története” címmel. A tárlatot 2001-ben váltotta fel a VÍZ-IDŐ című új kiállítás, mely 2018 tavaszáig fogadta a látogatókat.

A jelenlegi, harmadik állandó kiállítás 2019. október 11-én nyílt meg „Vízeum” néven. A 21. századi elvárásoknak megfelelően modern formában, számos interaktív elem felvonultatásával gyerekeknek és felnőtteknek is élvezhetően mutatja be a vízügyet, külön kitérve többek között a hajózásra, öntözésre, ár- és belvízvédelemre stb. A gyerekek játékos kérdőívvel járhatják be a kiállítást, míg a felnőttek például a víz nélküli úszásoktatás rejtelmeit tanulmányozhatják:
Úszás Otthon

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 15:42, Regdánszki Tamara