palyazat_fooldal

Események

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Derecskei főcsatorna korszerűsítése

2017. június 20., kedd 12:21

infoblokk_KA2

A megoldandó probléma, a fejlesztés szükségszerűségének ismertetése

Az elmúlt 30 évben - gazdasági okokra visszavezethetően a Derecskei-főcsatornán és a Derecskei –Kisdülő vízelvezető útvonalon komolyabb felújítási munka nem történt, ezért a csatorna erősen feliszapolódott, elfajult, szinte működésképtelen állapotban van. A meglévő műtárgyak nem látják el vízkormányzó funkciójukat, összetört, sérült állapotban vannak. A tervezett vízkormányzó műtárgyak és a csatornák rekonstrukciója során a rendszer kettős működésűvé válik. A káros vizeket elvezeti, aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható a területen.

A projekt előkészítés előzményeként 2009. januárjában előzetes tanulmány készült Derecske térségének vízgazdálkodási fejlesztési lehetőségéről. Ennek kapcsán széles körű társadalmi vitára bocsájtották a tervezetet. A környező területek gazdái Derecske város önkormányzatával egybehangzóan felszólaltak a fejlesztési koncepció megvalósítása mellett.

Ezt követően a VÍZKINCS-VILÁG BT. 2010. októberében elkészítette a Derecskei-főcsatorna és mellékágai fejlesztésének valamint a Derecske-Kisdűlői vízelvezető útvonal kiviteli tervét. Az elkészült tervek vízjogi létesítési engedéllyel rendelkeznek. Az engedélyek a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, mint engedélyes nevén vannak.

Célkitűzések, a projekt várható eredményei

A projekt célja, hogy javuljon a terület káros vizeinek elvezetése, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is.

A tervezett fejlesztések eredményeképp növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, ezáltal jobban kivédhető lesz a klímaváltozás szélsőséges hatása, a vizek többletéből vagy hiányából adódó kedvezőtlen hatás. A terület káros vizeinek elvezetése lehetőséget teremt az aszálykár enyhítésére, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is.

 A meglévő vízpótló és vízelvezető rendszer elemeinek fejlesztésével és rekonstrukciójával, valamint a vízelvezető csatornák rendszerbe kapcsolásával a jó állapot, illetve a jó ökológiai állapot elérése, a biodiverzitás növelése, a degradált állapotok megszüntetése az elérendő célkitűzés. A vízszállító kapacitás helyreállítása, a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása szintén a vizek jó állapotának elérését szolgálja. A vízelvezető rendszer elemeinek fejlesztésével, rekonstrukciójával, csökkenthető a belvízi kockázat, mely az Árvíz Irányelv egyik célkitűzése.

A projekt eredményindikátora: a projekt eredményeként a vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 2020. év közepére 4800 hektár kiterjedésű lesz.

A projekt beruházója az Országos Vízügyi Főigazgatóság (továbbiakban OVF) és az Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban TIVIZIG) által alkotott konzorcium. A konzorcium vezetője és egyben a projekt engedélyese az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A tervezett fejlesztés bemutatása, fő indikátorok

Jelen projekt a Derecskei-főcsatorna teljes felújítását és a két felső, - a kitorkoláshoz legközelebb eső - belvízcsatornaként funkcionáló oldalágának, a Kösely II. mellékágnak valamint a Hozmánvölgyi 3. sz. csatornának a felújítását, illetve kettősműködésűvé tételét tartalmazza. A projekt része továbbá az Ürmöséri I. csatorna, a Derecske-Kisdülői csatorna és a Derecske-Kisdűlői I. csatorna fejlesztése. A fejlesztési munkák magukba foglalják a csatorna medrek és meglévő műtárgyak szükség szerinti átépítését, új műtárgyak építését.

A megvalósítás helyszíne: Derecske, Hajdúszovát, Tépe közigazgatási területe

Főbb mennyiségek:
 • Csatorna burkolása (előregyártott mederelemmel): 5.244 m
 • Csatorna kotrás:  22.715 m
 • Új csatorna építése: 800 m
 • Vízkormányzó műtárgy építés, bontás (átereszek, vízkormányzó műtárgyak)
  • Új: 13 db
  • Felújítás (burkolat)  6 db
  • Átépítendő (szelvényméret, küszöb változás)  23 db
  • Elbontandó 2 db
  • Szivattyútelep bővítése (0,3 m3/s-ról 2 m3/s-ra való bővítés) 1 db
  • Gereb építése: 2 db
A támogatás összege/intenzitása:  3.006.011.081 HUF/100%

A projekt kezdete: 2017.11.27.

A projekt befejezése: 2021.05.31.

További információ: http://derecskei.ovf.hu/

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2018. augusztus 21., kedd 09:42, Pákozdi József