palyazat_fooldal

Események

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

2017. június 26., hétfő 15:07

infoblokk_KA2

Célok és elvárt eredmények

A célterületek belvíz biztonsága elengedhetetlenül fontos. A belvízbiztonság egyik fontos eleme az operatív védekezés hatékonysága, sikeressége, amelyet döntően befolyásol a meglévő védelmi infrastruktúra hatékonysága. A belvízvédelmi infrastruktúra meghatározó elemei a vízrendezési főművek.

A projekt fő céljai:

  • a szeghalmi belvízvédelmi öblözet vízrendezési főművek engedélyes paramétereinek          helyreállítása,
  • műtárgy rekonstrukciók,
  • szivattyútelepek gépészeti rekonstrukciója
  • ezek által a belvíz és az üzembiztonság növelése a Szeghalmi belvízrendszer területén.

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károkozások mérséklése, a védekezési költségek csökkentése, a főművek védképességének hosszú távú megőrzése. Közvetlen cél a belvízlevezető hálózat legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója. A projekt közvetett céljai közé tartozik a térség turisztikai és gazdálkodási lehetőségeinek javítása is a kiszámítható vízjárás és a szükséges vízmennyiség folyamatos biztosításával.

A fejlesztések céljai  hozzájárulnak a KEHOP 1. prioritási tengely célkitűzéseinek megvalósításához. A projekt célja és várható eredménye egyértelműen kapcsolódik a legfontosabb Uniós irányelvekhez és a hazai stratégiai célkitűzésekhez.

A projekt megvalósításának indikátorai

A tervezett rekonstrukció első számú eredmény-indikátora a névleges vízszállítási kapacitás. A névleges vízszállítási kapacitás célértéke az engedélyes állapot (vízjogi üzemelési engedély) szerint határozható meg. A főművek jelenleg a Szeghalmi belvízrendszer területén 40-60 %-os hatékonysággal működnek, mely a névleges vízszállítási kapacitásra is vonatkozik.

Másik indikátorként jöhet szóba a belvíz által elöntött területek nagysága, mint a rekonstrukció reprezentatív eredmény-indikátora.

A további indikátorok azokat a projekt során megvalósításra kerülő munkákat tartalmazzák, amelyek a két fő eredmény-indikátor megvalósításához szükségesek, vagyis a kiviteli munkák eredménye.

INDIKATORTABLA

Jelentős javulás várható a belvízbiztonságban

A beruházás megvalósulásával, éves szinten, a ténylegesen belvízzel elöntött területek nagysága várhatóan jelentősen csökken, a belvízbiztonság ezzel párhuzamosan növekszik. A belvíz által veszélyeztetett területek közel 100 %-os csökkentése viszont csak a fővédművekhez közvetlenül kapcsolódó létesítmények (a meglévő üzemi és társulati – tehát nem állami – csatornák) rekonstrukciójával, illetve az üzemi és társulati csatornahálózat szükség szerinti bővítésével érhető el.

A projekt elsődleges célcsoportja a projekt  területén élő, vagy ott dolgozó lakosság, a lakókörnyezetét jelentő épületek és intézmények, valamint a gazdasági szervezetek és mezőgazdasági területek. A projekt másodlagos célcsoportját képezi minden olyan emberi építmény és a hatásterületen található élő- (ökológiai) és élettelen (pl.: régészeti) környezeti elem, amely védendő értéket képvisel. Az  érintett terület lakosságszáma 25 293 fő.

 

A projekt kezdete:                            2017.08.31.

A projekt tervezett befejezése:       2021.08.19.

A projekt költsége/támogatása:      1 230 000 000/ 100%

További információ: szeghalom2.ovf.hu

1. oldal   2  
Utolsó módosítás: 2019. július 25., csütörtök 14:24, Pákozdi József