Események

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

22
2017. június 22., csütörtök

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

OLOHOFb

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2017. június 22-én megtartott konferencia keretében emlékezett meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

16
2017. március 16., csütörtök

Sajtómeghívó

2016-2017-es jévédekezés lezárása, a Jégtörő XI-es hajó átkeresztelése

9
2017. február 9., csütörtök

Sajtómeghívó

Robbantás a Tiszán

7
2017. február 7., kedd

Sajtómeghívó

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Hidrológiai Társaság

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Szent László-patak rehabilitációja

2017. június 20., kedd 11:51

infoblokk_KA2

A projekt általános ismertetése

A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat értelmében a projektet a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásról szóló 1. prioritási tengely keretébe

n valósul meg a KEHOP-1.5.0 „Dombvidéki vízgazdálkodás fejlesztése” konstrukció keretében. Az Operatív Programban nevesített projekttel szembeni szakmai elvárás, hogy a bel- és a mezőgazdasági területek a dombvidéki területekről levonuló árhullámok káros hatásaitól mentesíthetőek legyenek. A projekt eredményeként a településeket érintő helyi vízkár kockázata csökken.

A Szent László-patak Komárom-Esztergom megyében ered és a Duna jobb parti vízrendszerének egyik vízfolyása. A Gerecse hegységben, ~ 350 mBf-i magasságban több kisebb forrásból eredő vízfolyás összetorkollásától kezdődő, hosszan elnyúló ÉNY-DK irányú völgyben folyik keresztül Komárom-Esztergom megye Tarján, valamint Fejér megye Ercsi, Ráckeresztúr, Martonvásár, Tordas, Gyúró, Alcsútdoboz, Bicske és Csabdi települések közigazgatási területén.

A „Szent László-patak rehabilitációja” projekt kitűzött célja olyan beavatkozások megvalósítása, amelyek egyaránt szolgálják a környezeti értékek védelmét, a vizek jó ökológiai, vízminőségi és mennyiségi állapotának elérését, a bel-, és csapadékvízzel, mint vízkészlettel való gazdálkodás fejlesztését és a vizek kártételei elleni védelem szintjének növelését.

A vízfolyás mederrendezésének hatására a mezőgazdasági területek mellett a belterületek is mentesülnek a dombvidéki területekről levonuló árhullámok káros hatásaitól.

A csabdi záportározó létesítésével az alatta elhelyezkedő területek vízkár veszélyeztetettsége csökken az árhullám csúcsából történő mintegy 95 ezer m3 víz betározásával.

A tározó alkalmas az árhullámok biztonságos transzformálására oly módon, hogy a tározóba érkező árhullámot hosszabb idő alatt, de kisebb csúcsértékű, egyenletesebb vízhozammal lehet tovább bocsátani.

A vízfolyás rehabilitációja hozzájárul a vízfolyás természetes jellegének helyreállításához, a védett természeti értékek, élőhelyek, állatfajok védelmére kijelölt területek fennmaradásához, megvalósul és erősödik a Váli-völgy „zöldfolyosó” jellege, a vízgyűjtő környezeti állapota javul.

A vízrendszer későbbi, megfelelő szintű üzemeltetését, valamint a szélsőségesebbé váló időjárás hatásának pontosabb nyomon követését szolgálja a vízgyűjtő területen a csapadékmérő, vízszint észlelő állomások fejlesztése, kiépítése, automatizálása.

A Szent László-patak rehabilitációja keretében 1 db hidrometeorológiai/csapadékmérő állomás telepítése és távjelzősítése szükséges a vízgyűjtő terület felső szakaszán Tarján térségében. A Szent László-patak és vízgyűjtő területe része a Váli-víz vízgyűjtő területének. A teljes vízgyűjtő területre vonatkozó monitoring rendszer kialakítása és fejlesztése „A Váli-völgy vízrendezési feladatai” KEHOP-1.5.0-15-2016-00006 pályázatban valósul meg.

A fenntartó utak és sávok jókarba helyezése után a fenntartási feladatok könnyebben elvégezhetőek.

A projekt beruházója az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint Konzorciumvezető, és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, mint Konzorciumi Tag által alkotott konzorcium (Szent László-patak Konzorcium)

A projekt céljának elérése érdekében 8 fő projekt elem megvalósítása szükséges:

A csabdi záportározó létesítésével az alatta elhelyezkedő területek vízkár veszélyeztetettsége csökken az árhullám csúcsából történő mintegy 129.800 m3 víz betározásával.

A projekt céljának elérése érdekében 8 fő projekt elem megvalósítása szükséges:

1. Mederrendezés 21535 m

2. Fenntartó sávok kialakítása

új, szilárd burkolatú fenntartó út kiépítése.

meglévő fenntartó utak jó karba helyezése.

3. Műtárgy rekonstrukció, építés

o  2 db duzzasztómű felújítása

o  1 db lecsapoló zsilip rekonstrukciója

o  2 db áteresz építése

o  oldalműtárgyak rekonstrukciója, ebből 52 db rekonstrukció és 51 db új építése

o  a hidak környezetében mederburkolatok javítása, kialakítása.

A vízfolyás 44+544 km szelvényében a szükséges vízátvezető képesség biztosítása érdekében a Mányi úti híd átépítése

4. Tározó építés

 Csabdi záportározó megépítése

Továbbá szükséges a vízfolyáson üzemelő halastavak műtárgyainak felülvizsgálata, szükség szerinti korszerűsítése.

5. Bicske belterületének árvízvédelmi fejlesztése

Bicske belterületén árvízvédelmi mű építése a betorkolló árkokon új műtárgyak építésével, illetve a meglévő műtárgyak felújításával a 42+243-43+655 km szelvények között, mindkét parton összesen 2070 fm hosszon.

6. Növényzet-telepítés, parti zonáció helyreállítása

10 km hosszon a medret kísérő növényzet telepítése, a parti zonáció helyreállítása.

7. Hidrometeorológiai/csapadékmérő állomás telepítése (Tarján) és távjelzősítése. 1 db

Az új állomás kapcsolódik a „Váli-víz vízrendezési feladatai” című projekt keretében megvalósuló monitoring rendszerhez.

8. Martonvásár, mederőrtelep rekonstrukciója

Megvalósulási helyszínek

Komárom-Esztergom megye Tarján, valamint Fejér megye Ercsi, Ráckeresztúr, Martonvásár, Tordas, Gyúró, Alcsútdoboz, Bicske és Csabdi települések közigazgatási területén.

A támogatás összege/intenzitása: 1.500.000.000 HUF/100%

A projekt kezdete: 2018.02.28.
A projekt befejezése: 2020.08.31.
Utolsó módosítás: 2018. február 15., csütörtök 13:55, Pákozdi József