palyazat_fooldal

Események

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem

2018. június 26., kedd 09:43

infoblokk_KA2

 

Megújul a jászsági vízgazdálkodási rendszer

 

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban, az Európai Unió és a Magyar Állam 1,650 milliárd forintos támogatásával megkezdődik a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciójának I. üteme. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló projektnek köszönhetően a 41 éves főcsatorna alkalmas lesz a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására. A fejlesztéssel javul a térség vízgazdálkodása, lehetővé válik a főcsatorna komplex és többcélú hasznosítása, ezáltal csökkenthetőek az éghajlati szélsőségekből eredő káros hatások.

A 21 kilométer hosszú Jászsági-főcsatornát a Kisköre-tározóból kiinduló öntözőrendszer részeként 1977-ben adták át, legfőbb funkciója a mezőgazdasági vízszolgáltatás, az ökológiai vízpótlás és a térség belvizeinek befogadása. Azóta azonban jelentősebb fejlesztések nem történtek, sok helyen elavult, kapacitása nem megfelelő, a töltéseken néhol magassági hiányos szakaszok találhatóak. Figyelembe véve a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, szükségessé vált a főcsatorna édesvíz- és belvíztárolási kapacitásának bővítése.

A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló, a „Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem” című, KEHOP-1.3.0-15-2015-00008 azonosító számú projekt fő célja a térségi vízgazdálkodás helyzetének javítása, ezen belül az éghajlatváltozás felszíni és felszín alatti vizekre gyakorolt káros hatásainak mérséklése az édesvíz lehetőség szerinti visszatartásával, továbbá a vízhiányos időszakokban jelentkező megnövekedett vízigények kielégítése és a vízkészletek hasznosíthatóságának növelése.

A beruházás érinti a Jászsági-főcsatorna töltését, medrét, műtárgyait, valamint az üzemirányítás korszerűsítését is. A fejlesztésnek köszönhetően megtörténik a jelentősen feliszapolódott torkolati szakasz kotrása, 11,5 kilométer hosszban a csatorna töltésének magasítása az engedélyezett szintre, a töltésállékonyság javítása a szükséges helyeken, fél kilométer hosszan pedig a mederprofil stabilizálása. Ezen kívül burkolt út épül a töltéskoronán, megújulnak a csatorna műtárgyai, illetve alkalmassá válnak a több célú üzemrendre, gépi mozgatású gereb (rács) és ugyancsak uszadékfogó merülőfal létesül főcsatorna bújtatójánál, új tároló épület épül, 6 műtárgynál pedig automata vízszintészlelő és távjelző rendszert alakítanak ki. A projekt része fenntartó gép beszerzése is.

Ezekkel a beavatkozásokkal, a meglévő töltések magasításával és a műtárgyak fejlesztésével válik lehetővé a tározótérfogat növelése. A töltésemeléssel 62 centiméteres vízszintemelés érhető el, így a főcsatorna teljes hosszában összesen 2,65 millió köbméternyi víz áll majd rendelkezésre. Ez mintegy 0,65 millió köbméterrel több, mint jelenleg, ezáltal a klímaváltozásból eredően kialakuló vízhiányos időszakok káros következményei jelentősen csökkenthetők.

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság  – Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma
Projekt címe: Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója I. ütem
Szerződött támogatás összege: 1 650 000 000 Ft 
Támogatás mértéke: 100%

További információk: http://www.jaszsagifocsatorna.hu/; http://ovf.jaszsagifocsatorna.hu/

Utolsó módosítás: 2018. július 17., kedd 12:18, Pákozdi József