Események

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: dr. Varga Enikő, jogi és közbeszerzési referens

Balaton levezető rendszerének korszerűsítése

2016. október 03., hétfő 13:48

A projekt rövid bemutatása                                                  infoblokk_KA2

A jelenlegi helyzet és a megoldandó probléma

A kiemelt projekt célja a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése által a Sió-csatorna vízlevezető képességének javítása. A beruházás ily módon a KEHOP 1. sz. prioritásához kapcsolódik, melynek célja Magyarország árvízi veszélyeztetettségének csökkentése, a klímaváltozás következtében gyakoribbá váló szélsőséges árvizek emberi egészségre és életre, a vagyonra, a vizek minőségére, a környezetre, a kulturális örökségre, a gazdasági tevékenységre és az infrastruktúrára gyakorolt káros hatásainak mérséklése a síkvidéki folyók mentén, illetve az árvizek által fenyegetett hegy- és dombvidékeken.

A Balaton vízszintszabályozása a Siófok belterületén megépített vízszintszabályzó műtárgy üzemeltetésével lehetséges, viszonyítási alap a siófoki vízmérce „0” pontja, melynek abszolút magassága 103,41 mBf. A jelenleg érvényben lévő vízjogi üzemeltetési engedély alsó és felső szabályozási határokat rögzít, azonban az alsó érték befolyásolására (+70 cm) nincs lehetőség. A károsan magas vízállást okozó többletvizek elvezetése kizárólag a Siófoki vízszintszabályzó műtárgy megnyitásával a Sió-csatornán keresztül lehetséges, egyéb műszaki megoldás nem létezik. A Balatoni vízszinttartás üzemeltetési engedélyben megfogalmazott követelményeit az elmúlt évek szélsőséges időjárási helyzete miatt egyre inkább nem lehet teljesíteni: aszályos időszakban a minimális vízszintek alatti, nedves időszakban a maximális vízszintek feletti vízállások fordultak elő. Tartósan magas vízállás esetén a Sió csatorna elégtelen működése nagyfokú belvizet okoz, megakadályozva a levezető árkok, vízfolyások működését. A víz alatt fekvő földeken lehetetlenné válik a kukorica és a napraforgó betakarítása, súlyos károkat okozva ezzel az ottani gazdáknak. A tó sokrétű használata, hasznosítása ugyanakkor az üzemelési tartomány magasabb vízállásainak tartását igénylik. A stabil használatokat támogató állapot elérése érdekében szükséges a vízszint-szabályozás felülvizsgálata a teljes vízgyűjtő területen történt beavatkozások és a globális éghajlatváltozás hatásának figyelembevételével, a mederben való többlet-tározás lehetőségének megteremtése, az árvízi biztonság növelése. Ennek eszköze lehet a szabályozási sáv maximumának emelése, ami az eddigieknél szélesebb tartományban történő vízkészlet-gazdálkodást jelent. E cél érdekében alapvetően szükséges a vízkivételi műtárgyak átépítése, a Balaton vízlevezető rendszerének felújítása és bővítése.

A fejlesztés célja és elvárt eredményei

A kiemelt projekt célja a vizek kártételei elleni, a védett értékekkel arányos védelem szintjének biztosítása a teljes vízrendszeren, továbbá a termelési, gazdálkodási feltételek megteremtése, ill. fokozása megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosításával, kormányzásával. A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése érdekében szükséges a jelentősebb nagyműtárgyak rekonstrukciója és átépítése, a Sió-csatorna teljes körű rekonstrukciója, és a továbbiakban a vízrendszer megfelelő és fenntartható működtetésének biztosítása. A projekt célkitűzése környezeti, gazdasági és szociális téren, hosszú távon biztosítandó, fenntartható fejlődés feltételinek megteremtése mellett egy koncepcionális területfejlesztési program megvalósíthatóságának előkészítése a következő elvárt eredményekkel:

  • környezeti értékek védelme, a környezetbiztonság növelése a vízrendszeren,
  • víztestek jó ökológiai, vízminőségi és mennyiségi állapotának elérése,
  • a Balaton vízszint-szabályozási feltételeinek megteremtése,
  • a bel- és csapadékvízzel, mint vízkészlettel való gazdálkodás fejlesztése,
  • a vízkárelhárítás (ár- és belvízvédelem) feltételeinek javítása,
  • a vizek kártételei elleni védelem szintjének növelése.

A támogatás összege/intenzitása:  12 000 000 000 HUF/100%

A projekt kezdete:                           2017.09.29.

A projekt befejezése:                      2020.12.30.

További információ: balatonlevezeto.ovf.hu/

 

 

 

 

 

1. oldal   2   3  
Utolsó módosítás: 2018. május 30., szerda 12:32, Radó Mónika