palyazat_fooldal

Események

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős:

Körösladányi duzzasztó rekonstrukciója

2016. szeptember 09., péntek 08:53

A projekt rövid bemutatásainfoblokk_KA2

A jelenlegi helyzet és a megoldandó probléma

A Körösladányi duzzasztó 1975-1977-ben a Sebes-Körös folyó 13,55 fkm szelvényében, a Sebes-Körös mederátvágásában épült meg. Feladata, hogy a Tiszából a Körös-völgybe átvezetetett vizet az igények szerint megossza, a vízhiányt megszüntesse, továbbá gazdaságosabbá tegye a víz eljuttatását a felhasználási területekre, egyben lehetőséget teremt a vízkészlet növelésére.

A duzzasztó felett közúti „A” kategóriájú üzemi híd vezet át. A duzzasztómű részét lépezik a vízrajzi elemek. A duzzasztómű parti létesítményei a kétszintes kezelőépület, a duzzasztókezelő szolgálati lakás, a tárolótér, a közművek, az úthálózat és a vagyonvédelem.

A duzzasztómű szerkezeti eleminek, a kapcsolódó létesítmények, rendszerek általános állapota miatt a vízgazdálkodási rendszer hatékonyabb és gazdaságosabb működtetése érdekében szükséges a duzzasztómű fejlesztése, rekonstrukciója.

Az üzemeltetési tapasztalatok, a rendszeres műtárgy ellenőrző mérések, valamint a rendszeres műszaki felülvizsgálatok megállapításai alapján fő szerkezeti elemek üzemi és biztossági rendszerek rekonstrukciója szükséges:

A vezérlő berendezések, elektromos rendszerek nem korszerűek, működtetésük gazdaságilag nem hatékony, a folyamatos ellátás nem biztonságos. A 40 éves rendszer meghibásodó elemeit nem lehet gazdaságosan, szabványos elemekkel pótolni, tekintettel arra, hogy azokhoz már csak egyedi gyártással lehet hozzáférni. A rendszer automatikus, távvezérlési üzemmódra fejlesztés nélkül nem állítható át. Az acél billenőtáblás elzárószerkezet működtetése felújítás nélkül nem biztonságos, a mozgatóberendezés technikailag és fizikailag is elavult, modernizáció szükséges.

Részletes állapotfeltárást kell végezni, szükség szerint akár új támfal építésére is sor kerülhet. A mederpillérben lévő gépház beázása az elektromos rendszerek élet és balesetvédelmi kockázatán túl a mozgató olajhidraulikai berendezésre is veszélyt jelent. Az üzemi híd teherbírása lecsökkent, meg kell erősíteni. Az acélszerkezetek katódos korrózióvédelme megsemmisült, teljesen új rendszert kell kiépíteni. A közművek elavultak. A magasépítmények szerkezeti, gépészeti, közművi felújítást igényelnek. A telepi és a bekötő úthálózat megsüllyedt, kátyús, felújítása szükséges. Az üzembe helyezés óta a műtárgy korszerűsítésére nem volt lehetőség.

A duzzasztómű az üzemi duzzasztási szinten 1,6-2,2 millió m3 víz tározását biztosítja. A betervezett szakmai tevékenységek megvalósítása nélkül a duzzasztónak, mint a térségbe érkező tiszai és körösi öntözővíz fő elosztó műtárgyának biztonságos üzeme nem biztosítható, az ellátásbiztonság érdekében szükséges fejlesztéseket el kell végezni. A duzzasztott víztérre települt 378 ha öntözött terület és 147 ha halastó vízellátása esetlegessé válik és megszűnik a tározott vízből a Holt-Sebes-Körös vízrendszer alsó szakaszának ökológiai célú gravitációs vízfrissítési lehetősége. Szeghalom, Körösladány, Vésztő lakosságának rekreációs lehetőségeit jelentősen korlátozná a duzzasztás időszakos, vagy végleges megszűnése.

A fejlesztés célja és elvárt eredményei

A fejlesztés és rekonstrukció célja a duzzasztómű Körösladány, Szeghalom, Vésztő városok területére kiterjedő hatásterületén a vízgazdálkodási feltételek biztosítása a mezőgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, az idegenforgalom és a rekreáció vonatkozásában.

A fejlesztés közvetlen eredménye az lesz, hogy a Körösladányi duzzasztómű és a hozzá kapcsolódó rendszerek, létesítmények műszakilag a kor kívánalmainak megfelelően teljes mértékben alkalmassá válnak a feladataik ellátására.

Társadalmi eredménye a fejlesztésnek és a rekonstrukciónak az lesz, hogy fenntartja és megerősíti az érintett településeken élőknek (mintegy 20 869 főnek) a vízhasználatokra alapuló élet, gazdálkodási és rekreációs lehetőségeit. A duzzasztómű üzembiztonságának helyreállítása és növelése a jelenleg berendezett 378,0 ha öntözött terület növekedését vonhatja maga után. Gazdálkodási és idegenforgalmi vonzata is van a térségben a duzzasztott víztérből üzemeltetett 147,0 ha üzemi és sportcélú halastónak

A fejlesztés és korszerűsítés a túrisztika és gazdálkodás lehetőségeinek növelésével a térség lakosságmegtartó képességének az emelését is elősegíti.

A projekttel kapcsolatos információkat ezen a weboldalon találhatja meg:Körösladányi duzzasztó rekonstrukciója

A támogatás összege: 1.744.463.987 HUF/100%

A projekt kezdete: 2017.04.25

A projekt befejezése: 2020.09.30.

További info: http://korosladany.ovf.hu/

1. oldal   2   3  
Utolsó módosítás: 2018. április 23., hétfő 13:50, Pákozdi József