Események

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

15
2019. október 15., kedd

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Mintavevő Munkacsoportok 2020. évi országos mérőgyakorlata

2020. október 15., csütörtök 13:25

Mintavevő Munkacsoportok 2020. évi országos mérőgyakorlata

 

A mintavevő munkacsoportok a vízminőségi kérdések és - feladatok egyre inkább előtérbe kerülésével jöttek létre a vízügyi igazgatóságokon 2015-ben. A felszíni vizekből és a szennyvizekből történő mintavételek, a vizsgálati eredmények értékelésének célja a vizek állapotának nyomon követése és ellenőrzése, valamint az esetlegesen kialakuló szennyezések mielőbbi feltárása és azok elhárításának szakmai segítése.  

Idén szeptember 8-10 között Tatán került megrendezésre az Mintavevő Munkacsoportok V. Országos Mérőgyakorlata. A rendezvény házigazdája az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt.

A háromnapos rendezvény célja a 13 munkacsoport (a KÖTIVIZIG 2 csoporttal képviselteti magát) egységes munkavégzésének segítése, az esetleges hibák kiszűrése és a helyszínen használt mérőműszerek összemérése.

A mérőgyakorlat során a 12 vízügyi igazgatóság akkreditált mérőcsoportjai a mintavételi jártassági vizsgálatok során szennyvízből, felszíni áramlóvízből és felszíni állóvízből vettek mintákat és végeztek helyszíni vizsgálatokat.  

A helyszíni mintavételek előtt a KÖTIVIZIG Regionális Laboratórium kollégái ismertették a mintavételekkel kapcsolatos információkat, a mintavételi jártasság ellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálati paramétereket, illetve a tartósításra és a minták tárolására vonatkozó előírásokat.

Első nap a tatai szennyvíztisztító telep tisztított szennyvízének mintavételezése – a későbbi laboratóriumi mérésekhez - és helyszíni mérése történt meg (szín, szag, hőmérséklet, pH és elektromos vezetőképesség).

A második nap programját a felszíni áramlóvízből vett mintavétellel kezdtük Vértesszőlősön, az Által-érből. A mérést követően érdekességként a felszín alatti vízmintavétel oktatására került sor Tóthné Zöldi Irma (OVF) előadásában. A délután folyamán a felszíni állóvíz mintavétele a Tatai Öreg-tónál történt. A helyszíni mérések mellett a fémvizsgálathoz szükséges helyszíni szűrés oktatása és gyakorlása is megtörtént.

 A szakmai program zárónapján munkaértekezlet keretében kiértékelésre kerültek a helyszíni mintavételi eredmények, javaslatok fogalmazódtak meg a helyesbítő tevékenységre, majd az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványra történő átállás tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők. Emellett két előadás is színesítette az utolsó napot: Tardos András (ÉDUVIZUG) a Dunántúli-középhegység karsztvíz rendszerét, míg Váradi Zsolt (ADUVIZIG) a Forrás Lims használatát ismertette.

Dávid Dorina, víziközmű referens;

Tóthné Zöldi Irma, vízminőség-védelmi referens

Víziközmű Osztály

Utolsó módosítás: 2020. október 15., csütörtök 13:33, Regdánszki Tamara