Események

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

15
2019. október 15., kedd

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁRHULLÁMOKRÓL - Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020.10.14.

2020. október 14., szerda 11:45

Tájékoztató árhullámokról - Országos Vízügyi Főigazgatóság

2020.10.14.

 

A folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki. Az elmúlt 48 órában hazánk területén, illetve a vízgyűjtő területeken sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső és a csapadékos időjárás – bár csökkenő intenzitással - a következő 1-2 napban is folytatódni majd. A legtöbb esőt a Sajó-Hernád vízgyűjtője kapja. Egy újra és újra visszaforduló mediterrán ciklon az előrejelzést megnehezíti, hiszen a még várható, de le nem hullott csapadék mennyisége nagyon bizonytalan.

A ma reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 mm volt, a Hernádén 20-75 mm között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28-36 mm-t mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területek hullott ettől több, 45-75 mm.

Ma a ciklon még további esőket okoz (a magasabb 1000 m fölötti hegyvidéken havazást), főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további, összességében jelentős 10-25 mm csapadékkal.

A hidrológiai helyzet és várható alakulása

Sajó

A folyó teljes vízgyűjtőjén gyengült az esőzés intenzitása, de a vízállások a felső szakaszokon is magasak és a mai újabb csapadék miatt hosszabban elnyúló magas vízszintekre lehet számítani.

Sajópüspökinél a vízszint tegnap a késő esti órákban meghaladta a II. fokú készültségi szintet jelentő 300 cm-t, a ma reggel 8 órai érték 353 cm (LNV 412 cm). Az előrejelzések szerinti tetőzés a mai napon a III. fokú szintet jelentősen meghaladó vízszinttel várható Lejjebb még az I. fokú szint alatti, vagy azt épp elérő értékeket mérnek. A sajószentpéteri tetőzés holnap várható, a III. fokú szint körüli, illetve azt kismértékben meghaladó értékkel. Felsőzsolcánál a tetőzés várhatóan nem éri el a III. fokú szintet.

Tegnap a Tárca vízgyűjtőjén a vártnál kevesebb csapadék hullott, ugyanakkor a folyó Ruzsin feletti szakaszának vízrendszerében ismét nagyobb mennyiségeket mértek, így főképp a víztározóból és alatta a Szvinkán érkező vízhozam adja az árhullám víztömegének legnagyobb részét.

Hidasnémetinél eddig aránylag lassú volt a vízszintemelkedés üteme, de a délelőtti órákban az áradás sebessége jelentősen megnőtt. A tetőzés Hidasnémetinél holnap az esti-éjszakai órákban, Gesztelynél pedig 17-én este, 18-án hajnalban várható, mindkét helyen a III. fokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.

A Sajó és a Hernád esetében is fontos hangsúlyozni, hogy az árhullám várható tartósságát és a hazai alsó folyószakaszokon történő ellapulását a még le nem hullott, de előrejelzett csapadék számottevően befolyásolhatja. A meteorológiai helyzetnek a jelzetthez képesti akár viszonylag kismértékű eltérése is jelentősen befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet.

A vízfolyás vízgyűjtőjén tegnap délután lényegesen kevesebb eső esett a vártnál, így a várható tetőzési szint is lényegesen alacsonyabban alakul.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt nagyobb folyóinkon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő 6 napban nem kell számítani. Az Ipolyon mára a jelzettnél lényegesen több csapadék hullott, így a vízállások is magasabban alakulnak. Ipolytarnócnál a tetőzés csak kevesebb, mint 1 méterrel marad el az eddigi maximális értéktől, itt a tetőzés a mai nap folyamán várható.

 

aradas_sajo
aradas_sajo2

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2020.10.14.

Utolsó módosítás: 2020. október 15., csütörtök 11:25, Regdánszki Tamara