Események

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

15
2019. október 15., kedd

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer

2020. október 14., szerda 10:38

Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) körültekintő előkészületek után 2015-ben kezdte meg az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer kidolgozását. A fejlesztésben az OVF, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Szegedi Tudományegyetem és a GDI ESRI szakemberei vettek részt. A monitoring rendszer létrehozását a jelenlegi hazai vízgazdálkodási gyakorlatból hiányzó objektív alapokon nyugvó, előrejelzésre támaszkodó aszálykezelés indokolta. A rendszer, mint észlelési- és elemzési módszerek alapján működő valós idejű döntéstámogató eszköz megalapozza a szakszerű beavatkozásokat. Működésének eredményeként olyan eddig hiányzó adatokkal bővül a hazai vízkészlet-gazdálkodás, melyek hozzájárulnak a készletek és igények meghatározásához, támogatják az agrárium öntözésfejlesztési célkitűzéseit, illetve a precíziós mezőgazdasági tevékenységet is.

Ennek érdekében kidolgozásra került egy napi időlépéssel működő új aszályindex, a HDI (Hungarian Drought Index), mely a használatban lévő más indexekkel ellentétben új megközelítésként valósidejű talajnedvesség adatokkal dolgozik. Az adatokat a 2016-ban 16 állomással indított, 2020. év elejére már 82 állomást számláló állomáshálózat szolgáltatja. 2020-ban az állomáshálózat további 18 állomással bővül, év végére elérve a 100-as darabszámot. A fejlesztés végső célja az egész országot már megfelelő sűrűséggel lefedő, 140-150 db állomás kiépítése. Az állomások helyének kiválasztása szakmailag megalapozott összetett szempontrendszer szerint történik. Azokon a területeken, ahol monitoring állomás hiányában nem áll rendelkezésre talajnedvesség adat, az index számolható kizárólag meteorológiai (hőmérséklet, csapadék) paraméterekkel (HDI0), illetve stressztényezők (hőségnapok száma és csapadékmentes időszak hossza) alkalmazásával (HDIs).

 

A mérőállomásokat a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szabványainak megfelelő szenzorokkal szerelték fel, melyek a meteorológiai alapparamétereken túl hat mélységben mérnek talajnedvességet is. Az alkalmazott technológia minimális fenntartási igényű, az adatok továbbítása automatikus.

A potenciális felhasználók között szerepelnek döntéshozók, szakemberek, de az adatokat használni kívánó gazdálkodók is. A precíziós gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelőknek lehetőségük van a rendszerhez alhálózati elemmel történő csatlakozásra, mely a meglévő monitoring hálózat állomás-sűrűségét is javítja.

A célközönség számára felhasználóbarát módon történik a monitoring rendszer által mért és számított adatok megjelenítése. Két publikus és térítésmentesen hozzáférhető, egymástól némileg eltérő web-alkalmazás készült el: https://vizhiany.vizugy.hu és http://aszalymonitoring.vizugy.hu

 

A monitoring rendszer tesztelésében a vízügyi igazgatósági kollégák mellett 2018. során a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai, illetve szaktanácsadói is részt vettek. Ugyanebben az évben együttműködési megállapodás született az OVF és a KITE Zrt. között a két szervezet által üzemeltetett monitoring állomások által mért meteorológiai és talajnedvesség adatok kölcsönös hozzáférhetőségének biztosításáról.

Az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer éles üzeme 2019. március végén vette kezdetét. A vízügyi igazgatóságok a vízszolgáltatási idényben azóta szolgáltatják heti rendszerességgel, (összesen 84 db) vízhiány kezelő körzetenként készülő vízhiányjelentéseiket, melyekben beszámolnak az adott hét hidrometeorológiai helyzetéről, értékelik területük aszályosságát, illetve jelentik az aszály elleni védekezés keretében megtett operatív intézkedéseiket.

Az OVF fejlesztési tervei között szerepel egyrészt az index megbízhatóságának javítása további állomások telepítésével. Másrészt megkezdődött a talajnedvesség modellezés kidolgozása, illetve a monitoring rendszerbe történő integrálása. A vízügyi tudás-export részeként fontos a monitoring rendszer különböző nemzetközi fórumokon való megismertetése is.

A vízügyi ágazat kiemelt célja, hogy az ár- és belvízvédekezéshez hasonlóan az aszálykezelés is megalapozott operatív beavatkozások formájában, jól definiált védekezési fokozatok alkalmazásával történjen. Ennek szellemében megkezdődött a vízhiány elleni védekezés hatályos jogszabályi környezetbe történő illesztése.

Molnár Péter, kiemelt műszaki referens- Öntözési osztály

 

 

Utolsó módosítás: 2020. október 14., szerda 10:48, Regdánszki Tamara