Sajtószoba

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

10
2022. szeptember 10., szombat

Árapály tényezők című kiállítás a Duna Múzeumban

meghivo_Duna Muzeum_20220._2.jpg

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Árapály tényezők című kiállításhoz kapcsolódó verses tárlatvezetésre és zenés estre Simon Márton költővel!

25
2022. augusztus 25., csütörtök

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_kozlemeny_01

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Nemzetközi Duna Nap gyerekszemmel

2019. július 05., péntek 14:18

Nemzetközi Duna Nap gyerekszemmel

2019. június 29. szombat, Margit-sziget, Víztorony

 

Pont a napján, június 29-én rendezte meg a Belügyminisztérium - mint az ICPDR (International Commission for the Protection of the River Danube), azaz a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság magyarországi képviselőinek vezetője - a Nemzetközi Duna Nap gyerekeknek szóló programját a Margit-szigeten, a Víztoronynál.

A különleges napot a tűzoltó zenekar előadása nyitotta meg. A programkínálat igen széles volt: lehetett mikroszkóp alatt vagy épp képernyőre kivetítve különféle vízi és vízben élő állatokat megtekinteni, kísérletet végezni, hogy milyen gyorsan halad át különböző üledéken a felszínalatti víz és a szennyeződés, és hogy milyen nehéz a talajba jutott szennyezést eltávolítani. Kavicsfestés, kirakójáték, kifestőkönyv várta a gyerekeket, s a vállalkozó kedvűek mindemellett egy izgalmas kóstolóval tehették próbára ízlelésüket, vajon melyik a csapvíz és melyik az ásványvíz a különféle poharakban?

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság sokféle játékkal készült; víz körforgást bemutató ábrával, fakockákkal, rajtuk a vízzel összefüggő különböző jelenségekkel (árvíz, aszály), a mindennapokhoz tartozó szolgáltatások megismertetésével (ivóvízellátás, víziközmű szolgáltatások), melyeket a megfelelő kategóriába kellett besorolni. Volt memóriakártya a dunai állatokról, növényekről, amellyel a kicsik is próbára tehették a memóriájukat. A nagyobbak és a felnőttek kérdőívekkel és a Magyarország főbb víztesteinek vaktérképével tesztelhették tudásukat.

Nagy volt az érdeklődés az árvízvédelemi bemutatóink iránt is, melyeken vízügyi szakemberek mutatták be a buzgár jelenségét, valamint laikusokkal is megtanították a nyúlgát építésének alapfogásait az érdeklődő laikusok számára., azaz hogyan is kell a homokzsákokat egymásra pakolni, hogyha jönne az árvíz…

A bemutatókon, tudományos és kreatív foglalkozásokon, játékokon kívül bábelőadások színesítették a programot. Ahogy eddig is, úgy most is nagy sikert aratott a haltelepítés és a népszerű tűzoltó hajó bemutatója.

Az ICPDR szervezetében 2019. január 1. óta - egy éven át - Magyarország látja el az elnökségi feladatokat. A Nemzetközi Duna Művészeti Mester kreatív verseny megszervezését a Duna Védelmi Egyezmény magyar elnöksége támogatta. A verseny hazai díjkiosztója is ezen a jeles napon volt.

A rendezvény zárásaként a résztvevők együtt táncoltak a Kék Duna Keringő hangjaira.

Néhány szó a Duna Nap eredetéről

A Duna vízgyűjtő Európa második legnagyobb vízgyűjtője, területe mintegy 800 000 km2, amelyen több mint 81 millió ember él és összesen 19 országot érint. A dunai országok 1994-ben írták alá a Duna Védelmi Egyezményt, amely idén 25 éves.

A nemzetközi Duna Napot 2004. június 29-én ünnepelték először, a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulóján. Azóta a Duna vízgyűjtő területének országai minden évben színes programot szerveznek, amelynek célja, hogy rámutassanak a Duna és vízgyűjtője egyedülálló természeti és kulturális értékeire, valamint felhívják a figyelmet magára a folyóra, annak sokszínű élővilágára és egyedülálló természeti kincseire.

A programban részt vettek:

 • Agrárminisztérium,
 • Belügyminisztérium,
 • Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,Budapesti Nyári Fesztivál,
 • Országos Vízügyi Főigazgatóság,
 • Duna Múzeum,
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park,
 • ELTE Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra és Alapítvány,
 • Fővárosi Vízművek és Wein János Alapítvány,
 • GWP Magyarország Alapítvány,
 • Herman Ottó Intézet,
 • és a Rideg & Rideg Fish Farm.

 

1_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Bábelőadás

2_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Buzgár jelenségét magyarázza Golarits Gellért, vízrendezési referens, OVF

3_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Az OVF standja

4_cikk_Foto_David Dorina,OVF

Árvízvédelmi készültség, épül a nyúlgát

5_cikk_Foto_David Dorina,OVF_

Kollégáink is kilátogattak a Nemzetközi Duna Napra, kolléganőnk, Bereczki-Szöllősi Szilvia, OVF

 

6_cikk_Foto_Szabo Katalin,OVF_

Felnőttek is érdeklődtek a vízügyi játékok iránt, a vaktérképnél Dávid Dorina, víziközmű referens, OVF

7_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Haltelepítés a Dunába, vizák

8_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Az idei Nemzetközi Duna Nap gyerekprogram OVF-es csapata, balról jobbra: Uresch László, kiemelt műszaki ügyintéző, dr. Antal Örs, árvízvédelmi referens, Golarits Gellért, vízrendezési referens, Dávid Dorina, víziközmű referens, Szabó Katalin, nemzetközi referens

Utolsó módosítás: 2019. július 08., hétfő 14:30, Uresch László