Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Nemzetközi Duna Nap gyerekszemmel

2019. július 05., péntek 14:18

Nemzetközi Duna Nap gyerekszemmel

2019. június 29. szombat, Margit-sziget, Víztorony

 

Pont a napján, június 29-én rendezte meg a Belügyminisztérium - mint az ICPDR (International Commission for the Protection of the River Danube), azaz a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság magyarországi képviselőinek vezetője - a Nemzetközi Duna Nap gyerekeknek szóló programját a Margit-szigeten, a Víztoronynál.

A különleges napot a tűzoltó zenekar előadása nyitotta meg. A programkínálat igen széles volt: lehetett mikroszkóp alatt vagy épp képernyőre kivetítve különféle vízi és vízben élő állatokat megtekinteni, kísérletet végezni, hogy milyen gyorsan halad át különböző üledéken a felszínalatti víz és a szennyeződés, és hogy milyen nehéz a talajba jutott szennyezést eltávolítani. Kavicsfestés, kirakójáték, kifestőkönyv várta a gyerekeket, s a vállalkozó kedvűek mindemellett egy izgalmas kóstolóval tehették próbára ízlelésüket, vajon melyik a csapvíz és melyik az ásványvíz a különféle poharakban?

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság sokféle játékkal készült; víz körforgást bemutató ábrával, fakockákkal, rajtuk a vízzel összefüggő különböző jelenségekkel (árvíz, aszály), a mindennapokhoz tartozó szolgáltatások megismertetésével (ivóvízellátás, víziközmű szolgáltatások), melyeket a megfelelő kategóriába kellett besorolni. Volt memóriakártya a dunai állatokról, növényekről, amellyel a kicsik is próbára tehették a memóriájukat. A nagyobbak és a felnőttek kérdőívekkel és a Magyarország főbb víztesteinek vaktérképével tesztelhették tudásukat.

Nagy volt az érdeklődés az árvízvédelemi bemutatóink iránt is, melyeken vízügyi szakemberek mutatták be a buzgár jelenségét, valamint laikusokkal is megtanították a nyúlgát építésének alapfogásait az érdeklődő laikusok számára., azaz hogyan is kell a homokzsákokat egymásra pakolni, hogyha jönne az árvíz…

A bemutatókon, tudományos és kreatív foglalkozásokon, játékokon kívül bábelőadások színesítették a programot. Ahogy eddig is, úgy most is nagy sikert aratott a haltelepítés és a népszerű tűzoltó hajó bemutatója.

Az ICPDR szervezetében 2019. január 1. óta - egy éven át - Magyarország látja el az elnökségi feladatokat. A Nemzetközi Duna Művészeti Mester kreatív verseny megszervezését a Duna Védelmi Egyezmény magyar elnöksége támogatta. A verseny hazai díjkiosztója is ezen a jeles napon volt.

A rendezvény zárásaként a résztvevők együtt táncoltak a Kék Duna Keringő hangjaira.

Néhány szó a Duna Nap eredetéről

A Duna vízgyűjtő Európa második legnagyobb vízgyűjtője, területe mintegy 800 000 km2, amelyen több mint 81 millió ember él és összesen 19 országot érint. A dunai országok 1994-ben írták alá a Duna Védelmi Egyezményt, amely idén 25 éves.

A nemzetközi Duna Napot 2004. június 29-én ünnepelték először, a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulóján. Azóta a Duna vízgyűjtő területének országai minden évben színes programot szerveznek, amelynek célja, hogy rámutassanak a Duna és vízgyűjtője egyedülálló természeti és kulturális értékeire, valamint felhívják a figyelmet magára a folyóra, annak sokszínű élővilágára és egyedülálló természeti kincseire.

A programban részt vettek:

 • Agrárminisztérium,
 • Belügyminisztérium,
 • Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,Budapesti Nyári Fesztivál,
 • Országos Vízügyi Főigazgatóság,
 • Duna Múzeum,
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park,
 • ELTE Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra és Alapítvány,
 • Fővárosi Vízművek és Wein János Alapítvány,
 • GWP Magyarország Alapítvány,
 • Herman Ottó Intézet,
 • és a Rideg & Rideg Fish Farm.

 

1_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Bábelőadás

2_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Buzgár jelenségét magyarázza Golarits Gellért, vízrendezési referens, OVF

3_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Az OVF standja

4_cikk_Foto_David Dorina,OVF

Árvízvédelmi készültség, épül a nyúlgát

5_cikk_Foto_David Dorina,OVF_

Kollégáink is kilátogattak a Nemzetközi Duna Napra, kolléganőnk, Bereczki-Szöllősi Szilvia, OVF

 

6_cikk_Foto_Szabo Katalin,OVF_

Felnőttek is érdeklődtek a vízügyi játékok iránt, a vaktérképnél Dávid Dorina, víziközmű referens, OVF

7_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Haltelepítés a Dunába, vizák

8_cikk_Foto_Nagyne Sos Ida,BM

Az idei Nemzetközi Duna Nap gyerekprogram OVF-es csapata, balról jobbra: Uresch László, kiemelt műszaki ügyintéző, dr. Antal Örs, árvízvédelmi referens, Golarits Gellért, vízrendezési referens, Dávid Dorina, víziközmű referens, Szabó Katalin, nemzetközi referens

Utolsó módosítás: 2019. július 08., hétfő 14:30, Uresch László