Események

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

22
2017. június 22., csütörtök

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

OLOHOFb

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2017. június 22-én megtartott konferencia keretében emlékezett meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

16
2017. március 16., csütörtök

Sajtómeghívó

2016-2017-es jévédekezés lezárása, a Jégtörő XI-es hajó átkeresztelése

9
2017. február 9., csütörtök

Sajtómeghívó

Robbantás a Tiszán

7
2017. február 7., kedd

Sajtómeghívó

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Hidrológiai Társaság

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi ügyintéző

ENSZ EGB ülés az OVF-ben

2017. június 25., vasárnap 09:25

Veszélyes tevékenységek baleseti tűzoltóvíz-szennyezés megelőzése tárgyú nemzetközi egyeztetés volt az Országos Vízügyi Főigazgatóságon

ENSZ_EGB_ülés_IMG_0648

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság Ipari Baleseti és Határvizi Egyezmények Konferenciáin született döntés közös szakértői munkacsoport létrehozására, amelynek célja a veszélyes anyagokkal foglalkozó tevékenységek baleseti tűzoltóvíz-szennyezésének megelőzéséről szóló ENSZ EGB műszaki útmutató kidolgozása.

A Baleseti Tűzoltóvíz-szennyezés Szakértői Munkacsoport 2. ülésének 2017. június 20-21. között a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága szervezésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság adott helyet.

A döntés szakmai előzménye az 1986. november 01-én a svájci Bázel közelében a Sandos gyógyszergyár telephelyén bekövetkezett veszélyes anyag raktártűz volt, amely jelentős mértékű veszélyes anyag (tűzoltóvíz) kibocsájtással járó folyamszennyezést okozott a Rajna egész területén.

A műszaki útmutató magyar és német tagállami irányítás keretében kerül kidolgozásra 2017-2018. között. A munkacsoport magyar társelnöke Kovács Péter az ENSZ EGB Határvízi Egyezmény Részes Felek Konferenciájának elnöke, a BM Vízgyűjtő Gazdálkodási Főosztály vezetője. A munkacsoport szakértői tagja volt Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos tű. ezredes NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék vezetője.

A munkacsoport 2017. évben három értekezletet tervez lebonyolítani, amelyek követően kerülhet sor az európai ipari érdekképviseleti szervezetekkel történő egyeztetésre és az útmutató véglegesítésére. Az útmutatót tervezetten az ENSZ EGB Ipari Baleseti Egyezmény Részes Feleinek 2018. év végén megrendezésre kerülő 10. Konferenciája fogja tárgyalni és elfogadni.

ENSZ_EGB_ülés_IMG_0642

A szakértői munkacsoport budapesti ülésén a szakértők az ENSZ EGB tagállamok nemzeti jogi szabályozását és jogalkalmazási gyakorlatát felmérő kérdőív eredményeinek értékelését, a nemzeti jogi szabályozás sajátosságairól szóló tagállami szakértői tájékoztatók egyeztetését, az útmutató szerkezeti felépítésének és konkrét tartalmának meghatározását végezték el. Az útmutató tervezet tartalmazni fogja többek között a tagállamok és a veszélyes tevékenységet üzemeletetők feladatait, a bevezetendő szervezeti és műszaki intézkedések biztonsági követelményeit és előírásai, a riasztási és jelzési eszközök és eljárások tartalmát, a szennyezett tűzoltóvíz elhelyezésesével és a tűzszakaszok védelmével kapcsolatos szabályokat.

Magyarország határvízi szennyezési érintettsége miatt kiemelten fontos az útmutató kidolgozásában történő hatékony szakértői részvétel. Többek között az OVF-en megtartott egyeztetés eredményei várhatóan a határvizek baleseti szennyezési káresemények mennyiségének és mértékének csökkenése területén fognak megjelenni.

Budapest, 2017. június 22.

A cikket írta: Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos tű. ezredes NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék vezetője

Utolsó módosítás: 2017. június 25., vasárnap 09:31, Pászthory Róbert