palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Közös érdekű Duna-szakasz (Dunaföldvár-Vukovár) folyószabályozási és jégvédekezési előkészítő ülés

2018. december 13., csütörtök 16:08

Közös érdekű Duna-szakasz (Dunaföldvár-Vukovár) folyószabályozási és jégvédekezési előkészítő ülés

 

2018. december 11-én és 12-én Újvidéken (Szerbia) találkoztak a közös érdekű Duna-szakasz (Dunaföldvár-Vukovár) folyószabályozási és jégvédekezési kérdéseinek megtárgyalása, illetve az együttműködést szabályozó dokumentumok előkészítése tárgyában a horvát, szerb és magyar összekötők. Egy ilyen és ehhez hasonló jegyzőkönyv, mindig akkor válik fontossá, amikor az abban foglaltakat alkalmazni kell. Emlékeztetőül a felek 2017-ben sikeres jégvédekezést hajtottak végre, a közös érdekeltségű Duna-szakaszon a magyar fél által biztosított jégtörőhajók igénybevételével.

jegesparlament

Az előzőekben folytatott jégvédekezési tapasztalatok alapján, és a változó körülményeknek megfelelően folyamatosan - évenként - aktualizálásra kerül a határvízi megállapodás. Tekintettel, hogy a Szerb Köztársaság és a Horvát Köztársaság között még nem jött létre vízgazdálkodási egyezmény, a jégvédekezéssel kapcsolatos koordinációs feladatokat a magyar fél központi összekötője Dr. Balatonyi László látja el, szakmai együttműködésben a szakfeladat illetékes felelősével, az Alsó Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal együttműködve.

0E1A9803

A Szerb és a Horvát Köztársaság továbbra sem tud jégtörőhajót biztosítani a közös érdekű Duna-szakaszra továbbra is a magyar jégtörőhajók bevetésére alapozzák a felek a jégvédekezést. Továbbá a Szerb fél jelezte azon szándékát, hogy a következő években egy jégtörő hajó megtervezése várható. Fontosak a megelőző intézkedések is, így a felek egyetértenek abban, hogy a közös érdekeltségű, kedvezőtlen morfológiai adottságú, jégmegállásra hajlamos Duna-szakaszokra vízépítési tevékenységekre és intézkedésekre vonatkozóan közös javaslatok megfogalmazása szükségszerű.

0E1A9805

A hosszú távú előrejelzésekre, az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai körülményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel, nem lehet kizárni a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetőségét a 2018 – 2019. évi téli időszakban sem.

 

Utolsó módosítás: 2018. december 14., péntek 09:44, Uresch László