Események

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pászthory Róbert, informatikus

Kutatási és képzési együttműködést írt alá a vízügy az egyetemmel

2019. május 03., péntek 12:30

Kutatási és képzési együttműködést írt alá a vízügy az egyetemmel

Az elméleti és gyakorlati képzésre, kutatásokra, vízkárelhárítási feladatokra is kiterjedő együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi Központjában, Győrben, a campus tőszomszédságában. A közös képzések zászlóshajója a vízépítő specializáció az infrastruktúra-építő mesterképzésben, és a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki képzés.

Győr, 2019. május 2. – SZE hírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

A dokumentumot Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Szalka Éva, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja és Dr. Horváth Balázs, az Építész-, Építő és Közlekedésmérnöki Kar dékánja írta alá.

„A mai nap kiváló példája annak, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett egyetemi integráció helyes utat jelölt ki számunkra, hiszen a komplexitás, a karok szakmai együttműködése, a közös képzések sora ebben az együttműködésben is testet ölt. Az OVF és az ÉDUVÍZIG az eddigiekben is több szinten együttműködött már az egyetemmel. Az óvári kar is hagyományosan jó kapcsolatot ápol az ágazattal, ugyanígy a mi karunkon is hosszú ideje fáradoznak oktatóink azon, hogy a vízzel kapcsolatos ismeretek ne csak egy-egy tárgy keretében jelenjenek meg, hanem a képzés szerves részévé váljanak. A Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszéken Dr. Bene Katalin koordinációjával például vízépítő specializációval bővülhetett az infrastruktúra-építő mesterképzés, ami csökkenti a régió vízépítési szakemberhiányát” – mondta Dr. Horváth Balázs dékán.

k1

Dr. Szalka Éva, Láng István és Dr. Horváth Balázs írták alá az együttműködést.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója rávilágított, hogy a vízgazdálkodás az elmúlt harminc évben mélyrepülésben volt hazánkban, ezzel szemben a klímaváltozás új kihívások elé állította a szakmát. Az ellentétes folyamatot próbálják most felszámolni, pótolni a szakemberhiányt, amiben segíthet a Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás.

„Ugyanakkor ne csak a szakemberhiányról beszéljünk. Teljesen egyértelműek a trendek: az árvizek és az aszályok nagyobbak és sűrűbbé válnak, így ma már a vízkészletgazdálkodást egészen más körülmények között kell megvalósítani, mint korábban. Ehhez pedig szükség van kutatási feladatok megvalósítására is. Az árvízvédelemben például új technológiákat, megoldásokat kell keresni, amelyekkel a biztonságot növelni tudjuk. Ugyanígy az öntözésben is, ami a legnagyobb közös nevező lehet a szakma és a felsőoktatás között. Megfelelő mennyiségű öntözővizet kell garantálnunk a mezőgazdaságban, azzal együtt a hozzájutás lehetőségét is. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteg mezővizes szakembert fogunk igényelni” – hangsúlyozta Láng István, kitérve arra, hogy a szakemberképzés bővülése mellett a kutatási területek is szélesedni fognak. Ebben a Széchenyi István Egyetemre és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre egyaránt szeretne támaszkodni a vízügy.

Sütheő László, az ÉDUVÍZIG műszaki igazgatóhelyettese mutatta be részleteiben a megállapodást, ami kiterjed az egyetemi képzés tartalmának közös kialakítására, a vízügyi ágazat részvételére az oktatásban, mérőgyakorlatok, szakmai gyakorlatok közös szervezésére, a közös kutatásokra, vízkárelhárítási feladatokra és a hallgatók tudományos munkáinak támogatására. Az oktatásban szerepet vállaló vendégtanárok többek között az OVF és a vízügyi igazgatóságok elismert szakemberei már jelenleg is.

k2

Az egyetem és a vízügyi igazgatóság vezetői, a közös képzések felelősei is jelen voltak az ünnepségen.

A közös képzések egyik zászlóshajója az infrastruktúra-építőmérnöki mesterszakon a 2018/19-es tanév első félévében kezdődött vízépítési specializáció. Elsősorban a vízépítési műtárgyak tervezési, üzemeltetési és fenntartási, valamint a hidrológiai alkalmazások és a vízkészlet-gazdálkodás elméleti és gyakorlati hátteréről lehet bővebb ismereteket szerezni a levelező oktatási formában indult képzésen. A Dr. Bene Katalin szakirányfelelős, a Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszék egyetemi docensének kezdeményezésére indult specializáción olyan kiváló vízépítő mérnökök végezhetnek, akik például a szigetközi ágrendszerekért és a győri folyók fenntartható vízgazdálkodásáért is sokat tehetnek. Többek között alkalmazott hidrológia, a vízépítési szerkezetek és technológiák, a vízhasznosítási létesítmények tervezése, működtetése, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízgazdálkodás stratégiai kérdései, vagy a vízkárelhárítási létesítmények tervezése, működtetése szerepel a tantárgyak között.

A klímaváltozásnak a mezőgazdaságra is komoly kihatásai vannak, lesznek. A termelők sikerének nélkülözhetetlen összetevőjévé válik, hogy jól gazdálkodjanak a vízzel. Ezt felismerve hívták életre az új, mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki képzést a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelemiszertudományi Karán, ami meghirdetését követően, már az első évfolyamon „teltházzal” kezdett nappali és levelező szakon egyaránt. Az új képzésnek otthont adó Víz- és Környezettudományi Tanszéken Prof. Dr. Szakál Pál egyetemi tanár a jövőben a képzési paletta kiszélesítését tervezi. Az első évfolyamra természettudományi, műszaki és agrárszakon végzett hallgatók, például építőmérnökök is jelentkeztek, és olyan tantárgyak szerepelnek a képzési palettájukon, mint a klimatológia, öntözés, aszálykezelés, hullámtéri és belvízgazdálkodás, vízszolgáltató- és információs rendszerek, hidrobiológia és vízkémia.

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 03., péntek 12:37, Radó Mónika