palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pászthory Róbert, informatikus

NAK-OVF „AMIT AZ ASZÁLYMONITORING-RENDSZERRŐL TUDNI KELL” FÓRUMSOROZAT

2018. november 29., csütörtök 10:02

NAK-OVF „AMIT AZ ASZÁLYMONITORING-RENDSZERRŐL TUDNI KELL” FÓRUMSOROZAT

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF) együttműködésben 2018 novemberében az aszálymonitoring-rendszer fejlesztésről tartott agrár-vízügyi tájékoztató fórumsorozatot, elsősorban gazdálkodók, illetve szaktanácsadók részére. A roadshow helyszínei sorrendben Győr (2018. november 8.), Székesfehérvár (november 9.), Apagy (november 13.) és Kecskemét (november 14.) voltak.

A fórumsorozat az aszálymonitoring-rendszer népszerűsítésén túl részleteiben foglalkozott az öntözésfejlesztéssel, a mezőgazdasági vízigény-felmérés eredményeivel, a területi vízgazdálkodás aktuális kérdéseivel, illetve a KITE Zrt. aszálymonitoringhoz kapcsolódó tevékenységével, valamint a gazdálkodói tapasztalatokkal. A rendezvények fő célja az új fejlesztés elterjesztése, népszerűsítése, illetve a résztvevők által tett javaslatok beépítése volt a feldolgozó szoftverbe, annak érdekében, hogy a gazdálkodók a számukra legfontosabb adatokhoz, illetve információkhoz felhasználóbarát módon juthassanak majd hozzá. A fórumsorozattal párhuzamosan a szaktanácsadók számára továbbra is lehetőség nyílt a weblapon elérhető monitoring-rendszer tesztelésére és véleményezésére.

Az öntözésfejlesztésről, elsősorban a 2018-as vízigényfelmérés eredményeiről az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) munkatársai számoltak be. A felmérés megvalósítása és főbb kérdéseinek ismertetése után megyei bontásban mutatták be az eredményeket, kiemelve az aktuális helyszínre vonatkozókat. Hangsúlyozták a gazdálkodók ösztönzésének, felszíni vízhez való jutásának, illetve részükre megfelelő támogatási konstrukciók biztosításának fontosságát. Összefoglalásként elhangzott, hogy az öntözés megvalósítása hosszú távú gondolkodást, nagyfokú szervezettséget és gazdálkodók közötti együttműködést követel meg. Mezőgazdasági termelők – mint az öntözésfejlesztés kulcsszereplői – részéről jelentős az öntözésfejlesztési szándék. Az AKI számításai alapján – a jelenlegi vetésszerkezet mellett – a 266.217 hektár öntözésre nem berendezett, de a jövőben öntözni szándékozott terület 39 százalékán térülne meg új öntözési beruházás.

Az Operatív Aszály- és Vízhiánykezelő Rendszer felépítéséről és alkalmazásáról a rendszer kidolgozásában részt vevő szakemberek tájékoztatták a megjelenteket. A rendszert az OVF az aszálykezelésre eddig jellemző kárkövető gyakorlatot felváltó korszerű, új megközelítés szerint alakította ki. Az operatív, észlelésen, értékelésen és beavatkozáson alapuló monitoring-rendszer az EU-s követelményeknek megfelelő új, napi időlépésű aszályindexre (Hungarian Drought Index, HDI) épül, amely a szokásos meteorológiai paraméterek mellett figyelembe veszi a szélsőséges időszakok hosszát, illetve a mérőállomások környezetében a talaj nedvességi állapotát is. A 2016-ban 16 megfigyelőállomással indított monitoring hálózat jelenleg 47 pontból áll és a tervek szerint 2019 év végére 140-150-re bővül, melyhez alhálózati elemekkel is lehetőség lesz csatlakozni. Az állomások a legmodernebb szenzorokkal felszereltek, telepítésük során figyelembe veszik a legfontosabb kritériumokat, fenntartásuk nem igényel jelentős humánerőforrást. A mért és számított adatok nyilvánosak, online felületen (http://aszalymonitoring.vizugy.hu/) mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek. A párhuzamosan működő szakértői felület ehhez képest összetettebb diagramokkal, lekérdezésekkel és a vízügyi igazgatóságok vízhiányjelentési rendszerével egészül ki. Az OVF célja, hogy a jelenlegi vízkárelhárítási gyakorlathoz hasonlóan a vízhiányos időszakok során is elrendelhetőek legyenek a védekezési fokozatok az ország 84 vízhiány-kezelő körzetének területére. További fejlesztésként az adatfeldolgozás automatizálása, az alhálózati elemek kiépítése, a jogharmonizáció, a talajnedvesség-modellezés integrálása, mobilapplikáció fejlesztése, illetve a távérzékelési módszerek felhasználása szerepel az OVF tervei között.

A területi vízgazdálkodási kérdésekről és megoldásokról a helyi vízügyi igazgatóságok számoltak be. Sorrendben az Észak-dunántúli-, a Közép-dunántúli, a Felső-Tisza-vidéki- és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei ismertették területük adottságait, elsősorban a felszíni vízszolgáltatási lehetőségeket, a fejlesztési elképzeléseiket, illetve a helyi aszálymoitoring állomásokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Végezetül a KITE Zrt. vezetői ismertették a PRECMET meteorológiai hálózat felhasználási lehetőségeit a precíziós gazdálkodásban. Hangsúlyozták, hogy a gazdálkodó saját területén a meteorológiai és növénytermesztésre vonatkozó megfigyelések egyaránt fontosak. Az adatgyűjtést és -feldolgozást döntéstámogatási céllal felhasználják a növényvédelem, az előrejelzés, az öntözéstámogatás és a fagyvédelem területén. Bemutatták a KITE saját fejlesztésű meteorológiai hálózatát, a felhasznált szenzorait, a mért adatai, az adatfeldolgozás folyamatát, illetve az eredmények megjelenítését. Példákon keresztül illusztrálták a rendszer növényvédelemben, precíziós öntözésben és a termőképesség-becslésben betöltött szerepét. A PRECMET-állomások lefedik az egész ország területét, további bővítésük tervezett, az OVF-fel kötött együttműködési megállapodás keretében pedig felhasználják az aszálymonitoring-rendszer adatait is.

A fórumok zárásaként a résztvevők hozzászólásokat és kérdéseket intézhettek az előadókhoz. A termelők, szaktanácsadók által feltett kérdések főként a helyi vízgazdálkodásra, a kutak bejelentési kötelezettségére, a jelenlegi agrárkockázat-kezelési és aszálykár-enyhítési gyakorlatra, a vízpótlást támogató fejlesztésekre, illetve tározók építésére irányultak.

A monitoring-rendszert a rendezvények kiértékelése és az aszálymonitoring szoftver további fejlesztése után, tervek szerint 2019 év első felében élesítik, melyről az OVF és a NAK közös sajtótájékoztató keretébent számol majd be.

A rendezvények napirendje és az elhangzott előadások letölthetőek a csatolmányok menüpont alatt.

 

 

Utolsó módosítás: 2018. november 29., csütörtök 10:12, Radó Mónika