Sajtószoba

12
2022. augusztus 12., péntek

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_kozlemeny_01

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

9
2022. augusztus 9., kedd

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_kozlemeny_01

Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Nyíregyházán megrendezték két év után az egyik legrangosabb vízügyi programot

2022. július 19., kedd 15:43

A koronavírus okozta helyzet miatt, két év szünet után, 2022. július 6-8 között újra személyes részvétellel tudta megtartani a Magyar Hidrológiai Társaság a XXXIX. Országos Vándorgyűlését (a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezet közreműködésével) a Nyíregyházi Egyetemen. Az elnök Dr. Szlávik Lajos volt.

FZ_007

Fotó: Fülöp Zoltán/ FETIVIZIG

A Vándorgyűlés 6 témakör köré csoportosult, melyekre szekcióüléseket rendeztek:

1. Vízkárelhárítás

2. Területi vízgazdálkodás

3. Települési vízgazdálkodás

4. Infrastruktúra-fejlesztés

5. Hidrológia, hidrogeológia, hidraulika, numerikus modellezés

6. Vízügytörténet

Hogyan is zajlott maga a Vándorgyűlés?

A Magyar Hidrológiai Társaság szervezésében az egyes szekciókba dolgozattal lehetett jelentkezni 2022. április 11-ig, majd az elkészített dolgozatokat 2022. május 10-ig kellett beküldeni. Az egyes szekciókba írásban benyújtott valamennyi dolgozatot megjelentették a honlapjukon, a Vándorgyűlés (ISBN számmal rendelkező) digitális kiadványában és előzetesen – a Vándorgyűlés előtt 3 héttel – tették közzé, utólag pedig CD-n is kiadják.

A helyszínen előadott dolgozatokat a szekció társelnökök választották ki, melyről értesítették a szerzőket. A szerzők számára biztosított előadási időkeretet – az előadók számának ismeretében – az egyes szekciók társelnökei határozták meg, a dolgozatokat tartalmazó tanulmánykötetbe azonban a beküldött dolgozatok teljes terjedelemben bekerültek. A Magyar Mérnöki Kamara 2022-ben is elismeri a Vándorgyűlést szakmai továbbképzésként.

A Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Dr. Szlávik Lajos elnök megnyitóját követően Dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem általános rektor-helyettese, Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke, Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Bezzeg János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamara elnöke üdvözölte a Vándorgyűlés résztvevőit.

A köszöntők után adták át az MHT 2022. évi nívódíjait, valamint társasági kitüntetéseit.

Ezt követően Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese ismertette előadásában a vízgazdálkodás időszerű faladatait, majd Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, egyben az MHT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének elnöke mutatta be előadásában a Felső-Tisza-vidék vízgazdálkodási jellemzőit.

A nyitó plenáris ülés programja az MHT nívó díjával kitűntetett pályázatok ismertetésével zárult.

Ebéddel egybekötött rövid szünet után a szekcióülésekkel folytatódott a program. Az Egyetem infrastruktúrája kiváló otthont adott a hat szekcióülésnek, elkülönülten folyhattak az előadások.

A szekcióülések két napon keresztül zajlottak, melyek során a hazai vonatkozású előadások mellett bőven akadtak nemzetköziek is. Így került sor a következő előadásokra: Fejes Lőrinc: Kommunális hulladék és uszadék eltávolítása a Kiskörei Vízlépcsőnél, Engi Zsuzsanna–Bozzay Ferenc–Kulcsár Krisztián: Kibékíthető-e a fennálló ellentét a vízfolyást kezelők és a mezőgazdasági művelést végzők között? Esettanulmány és külföldi kitekintés. Gombás Károly: Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program bemutatása, Papanek László: A Rózsaszállási tározó (Szlovák Köztársaság) bemutatása, Molnár Péter–Somogyi Edina–Farkas-Iványi Kinga–Kassai Piroska–Horel Ágota–Braun Péter–Szabó Brigitta: Vízmegtartó intézkedések lehetőségeinek azonosítása az OPTAIN projekt magyarországi mintaterületei, Varga Laura–Ács Tamás–dr. Buzás Kálmán–Decsi Bence–dr. Honti Márk–dr. Knolmár Marcell–dr. Kozma Zsolt–Strausz Tímea: A LIFE in RUNOFF projekt bemutatása – Az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó városi csapadékvízelvezető rendszerek kialakítása és a Vízügytörténet szekció keretében Kiss József Mihály: Adalékok a magyar-brazil vízügyi kapcsolatok történetéhez.

A szekcióüléseket követően, az este folyamán tartották meg a baráti találkozót, ahol egy kötetlen vacsora és est keretében a résztvevőknek lehetőségük nyílt beszélgetni és jól érezni magukat.

A második napon folytatódtak a szekcióülések és végül az előadások sorát a záró plenáris ülés zárta, ahol Dr. Szlávik Lajos elnök rövid áttekintést adott a rendezvényről, a szakmai szekciók legfontosabb témáiról, megállapításairól. Ezt követően a Győri Területi Szervezet elnöke, Németh József távollétében Sütheő László vezetőségi tag meghívta a résztvevőket Győrbe, a 2023. évi XL. Országos Vándorgyűlésre. A meghívás különleges módon, egy kis video keretében zajlott, ahol bemutatták magát Győrt és a területi vízügyi igazgatóságot.

Délután pedig a résztvevők Nyíregyháza város nevezetességeivel ismerkedhettek meg vezetett séta keretében.

A harmadik napon tartott szakmai tanulmányút programja is gazdag volt: a résztvevők először megtekintették a Nyírségvíz Zrt. kótaji vízműtelepét, majd látogatást tettek a 124 éves tiszaberceli muzeális és elektromos meghajtású üzemelő szivattyútelepnél. Ezt követően megismerhették a Lónyay-főcsatorna torkolati műtárgyat (árvízkapu). A szakmai programot a Szabolcsi földvár, valamint az Árpád-kori templom megtekintése zárta.

A Vándorgyűlés szerves része a szakmai kiállítás, melynek keretében termék- és cégbemutatókat szerveztek, ezúttal az AQUA REGIA Kft., a CSOMIÉP Kft., az ELCOM Kft., az INS Ipari Alkalmazások Zrt., a SoDeGo Consulting Ltd., a SZTAKI, a VIZITERV Environ Kft. és a WAPPtech Kft. tevékenységéről.

A Vándorgyűlés 306 regisztrált résztvevője 6 szekcióban csaknem 110 előadást hallgatott meg, a hagyományos baráti találkozón 230-an, míg a szakmai tanulmányúton 50-en vettek részt.

Fotók az eseményről a Magyar Hidrológiai Társaság oldalán találhatóak.

Forrás: hidrologia

Szabó Katalin, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. július 19., kedd 15:49, Regdánszki Tamara