palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye - 2018.08.16

2018. augusztus 16., csütörtök 15:29

ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS

OMIT Közlemény 2018.08.16.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) megkezdte munkáját, hogy a Ráckevei-Soroksári-Duna (RSD) ág vízminőségi problémájának megelőzése érdekében az ideiglenes vízpótláshoz szükséges személy- és erőforrás igényét koordinálja. 

Hidrometeorológiai előrejelzés:

A Dunán Budapestnél augusztus 16-án reggel 86 cm-es vízállást mértek, ami 35 cm-rel múlja felül az LKV 2003-as, 51 cm-es értékét. Az előrejelzések szerint a Duna hazai szakaszán egy kismértékű (körülbelül 10-15 cm-es) vízszintemelkedés várható a következő napokban, majd további lassú apadás várható.

Mivel a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján csapadékra a vízgyűjtő területeken a következő bő egy hétben minimális esély mutatkozik csak, ezért a jövő hét elejére a Dunán a vízszintek helyenként erősen megközelíthetik az legkisebb vízszint (LKV) értékét.

Aktuális helyzet

A tartósan alacsony Dunai vízállások ellehetetlenítik az Ráckevei-Soroksári Duna- ág (RSD) vízpótlását gravitációs úton, és szükségessé teszik a mesterséges (szivattyús) vízpótlást. Az előrejelzések figyelembevételével a vízminőség megóvása, és a kötelező vízszolgáltatás fenntartása érdekében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el 2018. július 14-én 06:00 órától, tehát már egy hónappal ezelőtt megkezdték az RSD szivattyús vízpótlását. A Kvassay-zsilipen található két gépegység, a vízszintek függvényében és az igényeknek megfelelően felváltva, valamint együttesen is üzemeltek. Az elmúlt 48 órában azonban 50 cm-nél nagyobb, szélsőséges vízszint különbség állt elő a Duna folyam és az RSD ág között, amely meghaladja a beépített szivattyúk működési határát, így ezek már nem képesek átemelni a vizet, megszűnt a vízbetáplálás.

Megtett intézkedések

A megfelelő vízpótlás érdekében megkezdődött az ideiglenes szivattyúk telepítése, amelyek az éjszakai órákban megkezdték a víz pótlását az RSD-ben.

A telepítés során összesen hat db, 500 l/s kapacitású mobil szivattyú kiépítése történik meg, a beavatkozáshoz különböző vízügyi igazgatóságok területéről rendelt át kollégákat és gépeket az OMIT vezetése.

A Ráckevei Duna-ág vízminőségének nyomon követése érdekében az OMIT kérésére a Pest megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Mérőközpontja az RSD hét mintavételi pontján augusztus 13-tól napi rendszerességgel méréseket végez. A mintavételezés a reggeli - kora délelőtti órákban történik, a mérési eredményeket a laboratórium még aznap délutánra az OMIT rendelkezésére bocsátja.

Az OMIT felhívta a strandokat, fürdőhelyeket üzemeltető önkormányzatok figyelmét a szokásosnál gyakoribb vízminőség ellenőrzés szükségességére.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 16., csütörtök 15:53, Pászthory Róbert