Események

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

22
2017. június 22., csütörtök

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

OLOHOFb

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2017. június 22-én megtartott konferencia keretében emlékezett meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

16
2017. március 16., csütörtök

Sajtómeghívó

2016-2017-es jévédekezés lezárása, a Jégtörő XI-es hajó átkeresztelése

9
2017. február 9., csütörtök

Sajtómeghívó

Robbantás a Tiszán

7
2017. február 7., kedd

Sajtómeghívó

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Hidrológiai Társaság

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Országos Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia - 2017

2017. április 26., szerda 22:00

Országos Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia - 2017

 

Rendhagyó volt az idei évi Országos Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia, hiszen az Országos Vízügyi Főigazgatóság mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és Vízipari Exportért Felelős Főosztályának Duna Régió Stratégia Osztálya, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara közötti társszervezésben került megrendezésre április 25-27. között, Baján. A konferencia célja a vízkárelhárítás aktuális feladatainak konzultációja, a hazai és nemzetközi finanszírozási lehetőségek és projektek bemutatása.

Az ünnepséget Dr. Hoffmann Imre vízügyért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, majd köszöntő beszédet mondott Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Dr. Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja.

konf1

A konferencia szakmai szekciójának bevezetésére Láng István műszaki főigazgató-helyettes a vízgazdálkodás stratégiai feladatai, fejlesztési céljai mellett az aktuális vízügyi kutatási igényeket ismertette. A konferencia tématerületeit az idei évi jégvédekezés tapasztalatainak összefoglalása, az árvízi kockázatkezelés felülvizsgálata, a közfoglalkoztatás kihívásai, valamint a folyógazdálkodással és a nagyvízi mederkezelési tervezéssel kapcsolatos feladatok alkották. A jelentősebb feladatok mellett az ágazati innovatív eljárások bemutatása is hangsúlyt kapott, például a drónokkal végrehajtott domborzati felmérések használati tapasztalatai és problémái, valamint a műanyag elzáró szerkezetek használatának bemutatása.

Az egyes témákban járatos vízügyi szakemberek rövid előadásai valójában az előadásokat követő kerekasztal beszélgetések felvezetését szolgálták, mely az árvízvédelemmel és folyógazdálkodással foglalkozó kollégák eszmecseréjének adott lehetőséget.

A konferencián Jenei Gábor nemzetközi koordinátor-helyettes és Gombás Károly, a Duna Régió Stratégia PA 5 – Környezeti kockázatok kezelése – területének hazai koordinátora előadásában összefoglaló képet kaphattunk a nemzetközi, árvízi kockázatcsökkentést előirányzó projektekről is, valamint Dr. Krámer Tamás, tudományos dékánhelyettes, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének egyetemi docense a kiemelt kockázatú létesítmények szélsőséges árvízi biztonságra történő tervezésének módszertanába vezette be a hallgatóságot. Szintén a BME színeiben tartott előadást Kéri Barbara projekt menedzser, a Duna hordalékvizsgálatáról, a folyó hordalék-egyensúlyának visszaállítását célzó, Danube Sediment projektről.

konf2

A szakmai utánpótlás biztosítása céljából a konferencia lehetővé tette a hallgatók bevonását, valamint nyílt nap keretein belül a Vízügyi Igazgatóságok bemutatkozását, így ők is bepillantást nyerhettek a szakma rejtelmeibe.

A konferencia végén Dobó Kristóf, az OVF Árvízvédelmi, Folyógazdálkodási és Közfoglalkoztatási Főosztályának vezetője összefoglalta az elhangzott tapasztaltakat.

konf3

Utolsó módosítás: 2017. május 04., csütörtök 08:39, Radó Mónika