palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Országos Vízügyi Főigazgatóság Tájékoztató - 2018.01.08.

2018. január 08., hétfő 08:07

Országos Vízügyi Főigazgatóság Tájékoztató- 2018.01.08.

Meteorológiai helyzet

A Felső-Duna, Inn, Traun-Enns vízgyűjtőkön január 2. és 4. között területi átlagban 40-65 mm csapadék esett. Ez részben hó formájában hullott, de az alacsonyabb területeken a folyékony halmazállapotú csapadék felgyorsította az átmenetileg enyhébb időjárásban kezdődött hóolvadást. Az ezt követő napokon már nem volt csapadék és az előrejelzések szerint a következő 10 napos időszakban sehol nem is valószínű napi bontásban és területi átlagban jelentős csapadékmennyiség.

Hidrológiai helyzet

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területére jórészt január 3-án, és 4-én hulló csapadék, és az enyhe időjárás következtében meginduló olvadás együttes hatására a Duna vízgyűjtő területén számottevő vízszintemelkedések alakultak ki. Ennek hatására a Duna magyarországi szakaszán Nagybajcsnál a vízszint rövid időre meghaladta az I. fokú készültségi szintet (470 cm). Máshol készültségi szint alatti értékeket észleltek.  Az árhullám jelenleg Budapest alatt jár, a fővárosi tetőzés a ma hajnali órákban, az I. fokú készültségi szinttől (620 cm), és az alsó rakpartok szintjétől elmaradó 509 cm-es vízállással következett be. Az alsó szakaszon szintén készültségi szint alatti értékek kialakulása várható.

A többi vízfolyáson nem alakult ki számottevő árhullám, a Bodrogon a korábbi árhullámot követően még az I. fokú készültségi szintek feletti vízállások érvényesek és ez a helyzet feltehetően a hét második feléig így is marad.

Hóviszonyok

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet mennyisége tegnap 14,7 km3 volt. Ez az elmúlt 20 éves időszak átlagértékének kevéssel több, mint kétszerese és nagyjából megegyezik a korábbi legnagyobb (2006-os) értékkel.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi rekord mennyiség még nem jelenti azt, hogy a tavaszi időszak kezdetén is kiemelkedően magas lesz ez az érték, hiszen a tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke jelentősen befolyásolja a tavasz elején érvényes értéket. Azt sem szabad sem elől téveszteni, hogy – különösen a magasságilag igen változatos Duna vízgyűjtőn - a jelentős hófelhalmozódás csak esélynövelő hatással van egy, a tavaszi időszakban kialakuló jelentősebb árhullámra, a ténylegesen lefolyási viszonyokat a majdani olvadás időpontja, üteme és intenzitása  határozza meg.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2018. január 8.

Utolsó módosítás: 2018. január 11., csütörtök 08:15, Uresch László