palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 12.17.

2017. december 17., vasárnap 19:04

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 12.17.

 

 

HIDROLÓGIA

A Kárpát-medence fölött magassági hidegteknő helyezkedik el, amely lassan halad kelet felé. Ennek következményeként északnyugat felől kissé szárazabb és egyre hidegebb levegő áramlik térségünk felé. A változás hatását már a tegnapi nap folyamán is érezni lehetett: a délutáni órákban csökkent, majd az éjszakai megszűnt a csapadéktevékenység.

A Felső-Tisza vízgyűjtő Kárpátaljai területén csütörtöktől erős ciklonális csapadéktevékenység alakult ki. Ennek hatására az elmúlt napokban jelentős nagyságú csapadékösszegeket regisztráltak a mérőállomások. Átlagosan 50 mm eső hullott, az elmúlt két nap alatt lokálisan azonban kiemelkedő csapadékok jelentkeztek Ökörmezőn (110 mm) és Királymezőn (103 mm). A lefolyó vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hóban tárolt víz olvadása és lefolyása. A megelőző napokban a vízgyűjtőjére hullott csapadék intenzív árhullámot indított el a Felső-Tiszán a külföldi és hazai szakaszon egyaránt. Az áradás kezdetétől ma reggelig a Tisza tiszabecsi határszelvényében több, mint 3 méter nagyságú vízszintemelkedés következett be. A lehullott csapadékmennyiség kb. 2/3-a hullott eső, kb. 1/3-a pedig hó formájában. Területi átlagban a Sajó vízgyűjtőjén 2,3 mm (max. 6,1 mm), a Hernádon 1,6 mm (max. 9,6 mm), a Bódván 0,8 mm (max. 2,2 mm) csapadékot mértek. Jelenleg a hőmérsékletek fagyponthoz közeliek, napközben is csak néhány fokkal emelkednek a pozitív tartományba.

 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Az országban jelenleg árhullám miatt 2 vízügyi igazgatóság területén, 230 km hosszon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 

 Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban az I. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható a Túron és a Tiszán, valamint a II. fokú készültségi szint meghaladása várható a Bodrogon, illetve annak elérése a Fekete-Körösön, valamint a Tisza tokaji szelvényénél.

 

Tisza  és mellékfolyói

A Tisza a teljes hazai szakaszán árad. A folyó a duzzasztásmentes szakaszokon Tiszabecsnél alacsony, alatta közepes vízállású. A Záhonytól kezdődő szakaszokon a vízjárást az erőművek üzemrendje jelentősen befolyásolhatja. A Tisza Vásárosnamény és országhatár közötti szakaszán ma reggel 6 órától  I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe több, mint 87 km-en. Jelenleg is tovább folytatódik az áradás, mely Tiszabecs és Tokaj között II. fokú készültség feletti vízállásokat eredményez.

A Túr folyó is jelentősen árad a több napos esőzések hatására, ezért tegnap este 18 órától I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére került sor 76 km töltés mentén. A folyamatos áradás nagysága a mai napon meghaladja a II. fokú készültségi szintet.

A Szamos és a Kraszna folyóknál több, mint 2,0-2,5 méteres áradás várható, de a vízállás nem éri el várhatóan a készültségi szintet.

A Bodrog is árad. A kialakult árhullámok levonulása tovább zajlik, a Latorca tegnap a késő esti órákban (12.16-án 22 h-kor) 868 cm-rel tetőzött Lékárdnál. Az apadás ütemes, a tetőzés óta eltelt időben közel 1,5 m-t csökkent a vízszint. Szlovák területen a Latorca alsó szakasza, valamint a Bodrog tovább árad. A Latorcán Nagykaposnál a III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállással, holnap estére jelezték előre a szlovák kollégák a tetőzést. A Bodrogon Bodrogszerdahely térségében az előrejelzés szerint 19-én napközben, a III. fokú készültségi szintet megközelítő tetőzésre kell számítani. A Bodrog Felsőbereckinél előreláthatólag III.fok közelében tetőzik kedd éjjel, Sárospatakon pedig szintén megközelítheti vagy el is érheti a legmagasabb fokú készültséget a hét közepén.                                                                                                                                                                                                 

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

 

BELVÍZVÉDELEM

A Beregi belvízrendszerben az elmúlt öt napban 50 mm-t meghaladó csapadék hullott.  A belvízelvezető csatornákban a vízszintek ennek következtében jelentősen megemelkedtek.

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén, 11 szaka­szon I., 13 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Jelenleg készültségben lévő szivattyútelepek száma: 120. Belvízi elöntés a beérkezett napi jelentések alapján 6 835 ha, ebből vetés/szántó 3 185 ha.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. december 17.     

 

Utolsó módosítás: 2017. december 17., vasárnap 19:22, Uresch László