palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Tájékoztató a Rábán és a Murán áthaladó árhullámról

2017. szeptember 19., kedd 15:28

Tájékoztató Rába és Mura árhullám

Országos Vízügyi Főigazgatóság

2017. szeptember 19.

 

 

Hidrológia:

 

A hétvégén egy hidegfront határozta meg a Rába és a Mura vízgyűjtőjének időjárását, melynek hatására váltakozó intenzitással és kisebb-nagyobb szünetekkel jelentős mennyiségű eső esett a területen. Az elmúlt 24 órában a Rába vízgyűjtőn összességében 15-30 mm, területi átlagban 20 mm körüli csapadékot mértek. A több csapadék a vízgyűjtő déli részén hullott.

A Mura vízgyűjtő területén összességében 15-45 mm, területi átlagban 30 mm körüli, az alsó vízgyűjtőn 30-50 mm eső esett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzései szerint holnap délelőttig várható még esőzés, de egyre gyengülő intenzitással. Rába vízgyűjtőn összességében még 35 mm csapadék várható területi átlagban, a Mura vízgyűjtőn 30-80 mm, de rendkívül változatos területi megoszlásban.

 

Árvízi helyzet:

 

A már lehullott, és a még várható jelentősebb mennyiségű csapadékok miatt árvízveszélyes helyzet alakult ki az említett vízgyűjtő területeken. A Kerka és a Kebele vízfolyásokon már intenzív, 1 m feletti vízszintemelkedés tapasztalható, míg a Rába és a Zala vízgyűjtőkön elkezdődött a vízfolyások lassú áradása.

Az esőzés már telített talajra érkezik, ezért a csapadék nagyobb része fog a mederben folyik majd le, így jelentős vízszintemelkedés várható.

 

Előrejelzés:

 

A Rába folyón Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél holnap délben II-III. fok közötti tetőzés kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek.

A Mura folyón Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön a késő esti órákban.

 

A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága és az előre jelzésekre tekintettel, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán ma 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe.  Az árvízvédekezés előkészítési munkáit megkezdték a vízügyi szakemberek. A zsilipek szükség szerint lezárásra kerülnek, gátőreink folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik.

 

Szükség esetén a kisebb vízfolyásokon is sor kerül a helyi vízkár készültség elrendelésére.

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő árvíztározók szükség szerint működésbe lépnek. Üzembe helyezésükkel a szakemberek jelentősen csökkenteni tudják az érintett vízfolyások vízszintemelkedését.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. szeptember 19.

 

 

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., szerda 13:07, Uresch László