Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

REAGÁLÁS A PESTI SRÁCOK 2022.07.03-ÁN MEGJELENT ÍRÁSÁRA

2022. július 04., hétfő 11:51

Az évek óta ismétlődő aszályos időszakok kialakulása miatt egyre többen keresik a választ, hogy milyen beavatkozásokkal lehetne enyhíteni a szélsőséges időjárás hatásait. A legegyszerűbb válasz, de nem megoldás, bűnbaknak kikiáltani a vízgazdálkodásért felelős szervezeteket. Erre jó példa a Pesti Srácokban megjelent cikk (https://pestisracok.hu/kanikula-aszaly-es-inflacio-kiser-minket-a-sivatagba/), ami nem csak valótlanságokat tartalmaz, hanem teljes tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot.

"Az egész ország fulladozik a kánikulában, a fél ország szörnyen aszalódik a vízhiánytól, a vízügy pedig minden erejével eltüntet minden pici víztöbbletet." A cikk írója arra alapozza állítását, hogy a Vízügyi Geoinformatikai Portálon egy belvízvédelmi szakaszon védekezést mutat a térkép. Mit is jelent ez? A Duna-Tisza-közi hátság vízgazdálkodási problémáit már hosszú évtizedekkel ezelőtt felismerték a vízügyi szakemberek, példaként említhetjük dr. Pálfai Imre munkásságát. A szemléletváltás is nagyon régen megtörtént, hosszú ideje nincs meggondolatlan vízelevezetés. A műtárgyak átalakítása annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek a vízvisszatartásra is, már a 90-es években elkezdődött és napjainkban is tart. Az cikkben említett vízelvezetésre is azért volt szükség, mert egy ilyen műtárgy-rekonstrukció munkaterületét kellett vízteleníteni. Szó sem volt az adott terület kiszárításáról: a helyi igazgatóság "pontszerű" védekezést rendelt el, aminek a neve is jelzi területi kiterjedésének nagyságát. Ez a bemutatott atlaszból valóban nem derül ki, de esetleg megért volna egy telefonhívást, mielőtt egy egész ágazat munkáját minősítik.

Az ország azon területein, ahol biztosítottak a megfelelő eszközök (pl. csatornahálózat), a vízügy tevékenységének köszönhetően - az időjárástól függően - a megfelelő vízmennyiség a felszín alatt és a felszínen is rendelkezésre áll, nem csak a mezőgazdaság, hanem a vizet igénylő ökoszisztémák számára is. Ilyen terület pl. a Tisza-völgyi vízgazdálkodási rendszer. Ezek az információk könnyen elérhetőek például Magyarország Vízgyűjtőgazdálkodási Tervében is (www.vizeink.hu). Jelenleg olyan nagytérségi tervezések és kivitelezések zajlanak (a Nyírség, Hajdúhátság és a Duna-Tisza közi hátság vízpótlása), ami tovább növeli azon területeket, ahol az aszály hatásai emberi beavatkozással mérsékelhetővé válnak. Természetesen van olyan mértékű vízhiány, aminek hatásait semmilyen módon nem lehet kivédeni.

Ezért kifejezetten hangulatkeltőnek számítanak azok az írások, amelyek a tényleges történések ismerete nélkül értékelik Magyarország vízgazdálkodását. A fejlesztésekről szóló információk az interneten sok helyen elérhetőek, mindössze akaratra van szüksége ahhoz, hogy valaki ezeket megtalálja. Az uniós forrásból megvalósuló projektek esetében a közvélemény tájékoztatása szigorú elvárás, ezért a webes forrásokon túl, számtalan projektbemutatón is lehet tájékozódni.

Utolsó módosítás: 2022. július 04., hétfő 11:52, Regdánszki Tamara