palyazat_fooldal

Országos Vízügyi Főigazgatóság

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ÁRVÍZVÉDELMI BIZTONSÁG NÖVELÉSE AZ ALSÓ-TISZÁN

Töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza völgyben. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével olyan fejlesztés valósulhat meg, melynek eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökkenhet az árterek elöntésének veszélye, valamint az árvízvédekezési költségek is mérséklődnek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című, KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosító számú európai uniós projektet. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari-, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelme érdekében. A fejlesztés további célja az árvízvédekezési költségek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása. A projekt Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érinti.

A beruházásnak négy fő eleme van: árvízkapu épül a Dongéri és a Sámson-Apátfalvi – főcsatornán, valamint töltésfejlesztés valósul meg a Hármas-Körös és a Tisza folyó bal partján összesen mintegy 9,7 kilométer hosszon. A projekt megvalósítása során mobil szivattyútelepek, burkolt üzemi utak létesítésére, zsilipek, gátőrtelepek rekonstrukciójára is sor kerül, valamint elbontják a korábban meghibásodott Mindszent I. szivattyútelepet, s ezzel egy időben felújítják, fejlesztik a Mindszent II-es szivattyútelepet.

A Mindszent II. szivattyútelep fejlesztés előtt

Töltésfejlesztés valósul meg a Hármas-Körös bal partján is

Fotók: ATIVIZIG

A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő, bruttó 12 milliárd forintos támogatásból valósul meg, melynek befejezése 2019 őszére várható.

A projektről további információt a www.arvizvedativizig.ovf.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Siklós Gabriella szóvivő, Országos Vízügyi Főigazgatóság