palyazat_fooldal

Események

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Tájékoztató árhullámról 2019.06.07

2019. június 07., péntek 11:33

              

                                                          TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                             ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Az országban jelenleg 350 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve. A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt egy hétben bekövetkezett hóolvadás miatt a következő napokban a Duna hazai szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedés várható, majd folytatódik a lassú apadás. Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében - az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére - a szlovák vízügyi szervek egy az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 m3 vízhozamot tartanak majd vissza. Ennek időpontjáról folyamatosan egyeztetnek a szakemberek. A Tisza jelenleg Szolnok térségében tetőzik, az árhullám levonulását a mellékfolyókon, elsősorban a Krasznán és a Körösökön kialakult vízszintemelkedések lassítják. 


DUNA:
A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt egy hét meleg időjárásának következtében jelentős hókészlet olvadt el, így bár számottevő csapadék nem volt és a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint továbbra sem várható, az összegyülekezett olvadékvíz hatására a Duna országhatár feletti szakaszán, és mellékfolyóin a vízszint emelkedése volt tapasztalható.  Az elkövetkező napokban emiatt a Duna hazai szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedés várható, majd folytatódik a lassú apadás. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tegnap kezdeményezte a szlovák vízügyi szerveknél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával gyorsítsa fel az árhullám apadását. A szlovák fél a kezdeményezésre pozitív választ adott, és egy az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 m3 vízhozamot tart vissza, vagyis ennyivel kevesebb víz jut a Duna medrébe a medvei híd szelvényében. Az intézkedésektől azt várják a szakemberek, hogy az apadás mértéke átmenetileg felgyorsuljon. Ma délelőtt 10 órakor a budapesti vízállás 466 centiméter volt, ami 122 centiméterrel alacsonyabb, mint a szombat déli tetőző szint (588 cm). A Duna vízszintje Budapestnél 400 centiméter alá várhatóan jövő héten a szerda esti órákban apad.

 TISZA:
A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár az I. fokú árvízvédelmi szintet meghaladóan, alatta nem várható fokozat elérése. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatók az I. fokú szintet meghaladó vízállások. A Körösökön a tegnap lehullott csapadék hatására újabb árhullám vonul le, több helyen valószínű I. fok feletti tetőző vízállás. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén számottevő csapadékmennyiség nem várható.
 

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

 Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 7.

 

Utolsó módosítás: 2019. június 07., péntek 11:36, Radó Mónika