Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Török vízügyi szakemberek Magyarországon 2019.09.23-24

2019. szeptember 25., szerda 16:48

Török vízügyi szakemberek Magyarországon

 

A magyar-török vízügyi együttműködés 1993-ban kezdődött a Magyar Köztársaság Kormánya és a Török Köztársaság Kormánya között, melyet egy együttműködési megállapodás aláírásával pecsételtek meg.

A megállapodás hatálya időközben lejárt, ezért a Felek a megállapodás megújításaként egy Magyar-Török Vízügyi együttműködési szándéknyilatkozatot (Memorandum of Understanding - MoU) írtak alá 2013. december 18-án, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr törökországi látogatása kapcsán.

A szándéknyilatkozat rendelkezett egy vízügyi közös munkacsoport felállításáról, melyre egyeztetéseket követően és a tagok kijelölése után 2015-ben került sor. A munkacsoport első ülésére a török partner meghívására 2015. október 9-én került sor Izmirben a Kentexpo kiállítással párhuzamosan megrendezendő Vízügyi Kongresszus margóján.

Ennek viszonzásaképp, valamint többszöri levélváltás és megbeszélést követően tartották meg a Vízügyi Munkacsoport második ülését Magyarországon, Budapesten, a Belügyminisztériumban 2019. szeptember 23-án délelőtt.

A megbeszélésen többek között a Felek megvitatták a lehetséges együttműködési területeket és meghatározták a következő két évre szóló közös munkatervet.

Az ülést követően, délután a munkacsoport török tagjai látogatást tettek az Országos Vízügyi Főigazgatóságon, ahol szakmai előadásokat hallgathattak meg és adhattak tájékoztatást saját vízügyi szakterületükről. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberi ismertették a Főigazgatóság feladatait, felépítését, majd előadásokat tartottak a magyarországi árvízvédelemről és az OVF tulajdonában lévő Víziterv Export Kft. tevékenységéről.

Az érdeklődés rendkívül nagy volt, melyet a kölcsönös kérdések feltevésének gyakorisága és élénk beszélgetés fémjelzett.

A delegáció ezt követően másnap Kiskörére utazott és szakmai látogatást tett a Kiskörei Vízlépcsőnél és a hozzá tartozó hallépcsőnél.

Mind a török, mind pedig a magyar Fél kölcsönös elégedettségét fejezte ki a találkozót illetően és megállapodott arról, hogy a következő munkacsoport ülésére Törökországban kerül sor. A találkozót mindkét Fél sikeresnek ítélte meg.

IMG_1535

IMG_1537

IMG_154

Fotó: Csatári Norbert, Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

Szerző: Szabó Katalin, Országos Vízügyi Főigazgatóság

Budapest, 2019. szeptember 25.

 

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 26., csütörtök 11:27, Radó Mónika