Sajtószoba

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

10
2022. szeptember 10., szombat

Árapály tényezők című kiállítás a Duna Múzeumban

meghivo_Duna Muzeum_20220._2.jpg

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Árapály tényezők című kiállításhoz kapcsolódó verses tárlatvezetésre és zenés estre Simon Márton költővel!

25
2022. augusztus 25., csütörtök

Mérséklődött az aszály, helyi hatáskörben folytatódik a vízhiány elleni védekezés

OVF_kozlemeny_01

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának és a nagy folyók vízgyűjtőjéről érkező vízmennyiségnek köszönhetően mérséklődött az aszályhelyzet, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek, ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének működése. A munkát a területi vízügyi igazgatóságok helyi hatáskörben folytatják.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

A Vízügyi Igazgatóságok Mintavevő Munkacsoportjainak VII. Országos mérőgyakorlata

2022. szeptember 23., péntek 10:40

Immár hetedik alkalommal tartották meg a Vízügyi Igazgatóságok Mintavevő Munkacsoportjainak Országos Mérőgyakorlatát, ezúttal a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében Velencén, 2022. szeptember 6-8. között. A mérőgyakorlatok célja, hogy az igazgatóságok munkacsoportjainak személyes tapasztalatcseréjére lehetőséget biztosítson, közös mintavételi és helyszíni mérési feladatokon keresztül az akár ritkábban alkalmazott eljárások gyakorlására módot adjon, és az akkreditációt előkészítse.

Hétköznapi munkájukban az igazgatóságok csoportjai közötti együttműködés sikerét a  személyes kapcsolatok garantálják. Az elmúlt pár évben megritkult személyes találkozási lehetőségek fényében ennek a kapcsolatteremtő és csapatépítő alkalomnak a jelentősége különösen nagy.

A hetedik alkalommal megrendezett gyakorlatra a nagyobbrészt összeszokott társaságban a helyszíni mintavételek és mérések gördülékenyen, összehangoltan haladtak, mindenki tudta a dolgát. A munkacsoportok azonos mintavételi feladatai kapcsán összemérést végeztek, mely segít rávilágítani az esetleges eltérésekre, hibákra. Ha egy mérési érték a kétszeres szóráson kívül esik, akkor arra a mérésre helyesbítő tevékenység, korrekció elvégzését javasolják. Az összemérések kiértékelése megmutatta, hogy ezúttal nem fordult elő az eredmények kétszeres szórásán kívül eső mérés.

merogyak-beszamolo1

                     Összemérés a Gaja-pataknál                                                        Mintavétel a Velencei-tavon 

A mérések alkalmával az egyes csapatok találkozhattak olyan eredményekkel, amilyeneket a saját területükön nem tapaszthattak, mint pl. a Velencei tó magas vezetőképessége.
Az előírt mintavételi programban azon tartósítás típusokat gyakorolására is sor került, melyeket a mintavételi csoportok nem gyakran végeznek, de mégis fontosak lehetnek. Ha pl. egy havária esetén kevés az idő a felkészülésre, akkor is zökkenőmentesen kell menjen az akkreditált mintavétel.

Az eszközbemutatók során a résztvevők megismerkedhettek többféle terepi mintavételi és vizsgálati rendszerrel, kipróbálhattak egyszerűen kezelhető mintavételi eszközöket. Az elméleti előadások sokféle témát taglaltak a tavak bemutatásán át a monitoring rendszereken keresztül a vízminőségi informatikai rendszerekig.

A szakmai program gyakorlati része kiegészült a Vértesi Natúrpark bemutatásával, ahol komplex természetgazdálkodással foglalkoznak. A látogatás során a csoport megtekinthette a természetkímélő gyepgazdálkodást, melynek keretében őshonos állatokkal történő legeltetés folyik.

merogyak-beszamolo2

        Eszközbemutató Kovács Zsófia jóvoltából                                          Bivalycsorda a Vértesi Natúrparkban

A háromnapos program a székesfehérvári vízügyi csapat hibátlan szervezésében sikeresen zajlott. A gyakorlat egyik legértékesebb hozadéka, hogy az előadások és beszélgetések kapcsán több olyan probléma is felmerült, amire az egyes csoportok különböző megoldásokat alkalmaznak, ezek részletes átbeszélése, és a további együttműködések egyeztetése további fejlődési lehetőséget biztosít minden résztvevőnek.

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 23., péntek 10:47, Regdánszki Tamara