Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Időkapszula Szentesen

2021. szeptember 17., péntek 13:15

Különös esemény történt nemrég az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, Szentesen; bekopogott a Múlt a gépészlakás ajtaján. Udvariasan köszönt és átadott egy összehajtott papírlapot. Hogy mi is történt valójában?

Idokapszula Szentes 2

A patinás épület régóta nem használt bejárati ajtaját az igazgatóság gépészei kicserélték, és a bontás során, a mívesen díszített tokozat mögött találták meg az említett kis csomagot. A munka azonnal abbamaradt és óvatos bontogatással hajtogatták ki a vízügyes kollégák a pakk tartalmát. Az első, ami előkerült egy 50 és egy 100 koronás bankjegy volt, majd jöttek a további múltbéli küldemények is. Egy céges nyomtatott feliratú jegyzetpapíron kézzel írva az ajtók, ablakok méretei és a tételek árai, ami összesen 4.530.000,- korona. A jegyzet legalján pedig nagybetűs kézírással: „Betyár világ volt mikor ez készült”. Két újság egy-egy lapja is a csomagban volt: az „Alföldi Újság 1925. augusztus 25, kedd” számának külső borítása, a másik egy Budapesti Hírlap kopottas sárga lapja.

Az időutazás mindenkit magával ragad, aki bepillantást nyer a megsárgult lapok oldalaiba. Kiviláglik belőlük hogyan éltek eleink, milyen ügyes bajos dolgaik voltak, miként próbáltak boldogulni és jól érezni magukat.

A küldemény több mint 95 évig úton volt, mire megérkezett. Úgy véljük időben jött, hogy figyelmeztesse a jelenkort – nemsokára 100 éves lesz az ATIVIZIG Szentesi Szivattyútelepe. Hazánk egyik legkülönlegesebb vízügyi emlékhelyét, műszaki múzeumát lehetne itt kialakítani, amely ebben az egységében további száz évre kötelezően megőrzendő kell, hogy legyen!

(A teljes történet az igazgatsóság szeptember végén megjelenő Vízpart című újságjában lesz olvasható az ATIVIZIG oldalon.)

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 17., péntek 13:18, Regdánszki Tamara