Sajtószoba

12
2022. augusztus 12., péntek

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_kozlemeny_01

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

9
2022. augusztus 9., kedd

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_kozlemeny_01

Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Interaktív vízügyes játszóház Ópusztaszeren

2022. június 16., csütörtök 15:58

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízügyi Történeti Emlékhelyén (Szeged) debütált múlt évben a kubikusok életét, munkáját, használati eszközeit bemutató kiállítás interaktív része, amely minden korosztályt megmozgat.

ATIVIZIG_Interaktiv vizugyes jatszohaz Opusztaszeren_1

Idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark „Élő Archívum” tematikus programnapjaihoz csatlakozva ismerhetik meg az park látogatói a kubikus szakma nehézségét és szépségeit. Kipróbálhatják például a homokzsáktöltést és lapátolást, a kubikus talicskával történő szállítmányozást. A múlt mellett a jövő képe is felvillan, hiszen az ATIVIZIG óriáskirakóján Szeged gyönyörű belvárosi képén felfedezhető egy helyi vízügyes különlegesség, az árvízvédelmi mobil partfal madártávlatból.

A programsorozat első alkalma Pünkösdkor volt, a szegedi vízügyi igazgatóság Ópusztaszeri Gátőrháza mellett, amely az emlékparkban, a Körtvély tó mellett található.

A további alkalmak, amelyekre szeretettel várunk minden érdeklődőt:

  • augusztus 06. Dinnyeünnep és termésnap
  • augusztus 20. Államalapítás ünnepe
  • szeptember 04. Szobori búcsú
  • szeptember 24. Iparos nap

 

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. június 16., csütörtök 16:00, Regdánszki Tamara