Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Jégtörő hajóink készen állnak a jég elleni védekezésre

2020. november 19., csütörtök 13:15

Jégtörő hajóink készen állnak a jég elleni védekezésre

 

A jeges árvíz elleni védekezésre való felkészülés részeként minden évben november 15-től kezdődik a jégtörő hajók rendelkezésre állási időszaka, mellyel kezdetét veszi a felkészülés a téli szezonra.

A 24/2012. (V. 31.) BM utasítás alapján a vízügyi igazgatási szervek kötelesek gondoskodni jégtörő hajóparkjuk üzemeltetéséről, fenntartásáról, valamint a védekezésre történő felkészítéséről és rendelkezésre állásáról. Az utasítás értelmében november 15-től március 1-ig terjedő rendelkezésre állási időszakban hajóink a kijelölt állomáshelyükön tartózkodnak. A jégtörő hajókat a december 15. és március 1. közötti időszakban, az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítása alapján a fenntartó I. fokú készültség elrendelésével készenlétbe helyezi.

Igazgatóságunk jégtörő flottája hat hajóból áll, melyből négy nagy teljesítményű. Nevezetesen a Wesselényi, a Jégtörő VI., VII. és VIII., nevű hajók, melyek jeges árvíz kialakulásának a veszélye esetén, amennyiben a kialakuló helyzet azt megkívánja, a Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna szakaszon teljesítenek szolgálatot. Két kisebb teljesítményű hajó, a Rozmár és a Bácska a bajai Kamarás Dunán teljesít kikötői szolgálatot. Jegesedés esetén a folyami hajózás számára téli menedékként kijelölt Sugovicán vethetők be.

A jégtörő hajók éves felülvizsgálata a közelmúltban megtörtént. A szakbizottság megvizsgálta a hajók főgépeit, navigációs és hírközlési berendezéseit, segédüzemi berendezéseit valamint a hajózási hatóság által kiadott felülvizsgálati dokumentumok meglétét és azok érvényességét. Az elvégzett őszi felülvizsgálatok eredményeképp a szakbizottság jégtörésre alkalmasnak minősítette az igazgatóságunk üzemeltetésében lévő jégtörőhajó flotta egységeit.

ADUVIZIG_11enetproba.jpg

November 17-én egy, 18-án három hajóval tettünk menetpróbát. A próbák során megtörtént a főgépek, segédgépek, kompresszorok, kormányrendszer, vészkormány, horgonycsörlő, fények, navigációs berendezések, műszerek (reflektorok, AIS- automata hajó azonosító és nyomkövető, ECDIS- elektronikus hajózási térkép megjelenítő, radar, mélységmérő, rádiók, stb.) és döngölő rendszer működési próbája, üzem közbeni ellenőrzése. A tapasztalatok alapján a hajók és berendezéseik az elvárásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltethetőek.

ADUVIZIG_11enetprob.jpg

Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2020. november 19., csütörtök 13:17, Regdánszki Tamara