Sajtószoba

12
2022. augusztus 12., péntek

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_kozlemeny_01

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

9
2022. augusztus 9., kedd

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_kozlemeny_01

Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

„Vizes” nap a szegedi nyárban

2022. augusztus 04., csütörtök 11:52

A Szent-Györgyi Albert AGÓRA felkérésére és együttműködésével, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy interaktív kiállítást hozott létre az intézmény udvarán, ahol a vízügy munkatársai élőszavas, játékos bemutatóval igyekeztek ráirányítani a résztvevő gyermekek figyelmét a Tisza, és az árvízvédelem fontosságára.

Az AGÓRA szervezésében több mint 200 nyári táboros gyermek vett részt a vízügyes foglalkozáson, amit szemmel láthatóan nagy lelkesedéssel és érdeklődően fogadtak a kicsik és nagyok egyaránt.

A két helyszínen zajló forgószínpados bemutató során a Szeged belvárosát ábrázoló óriás puzzle-t rakhatták ki, homokzsákot pakolhattak, információt kaptak az ATIVIZIG-ről, és Szeged főbb történelmi árvizeiről is. Megtudhatták hogyan épül egy nyúlgát, illetve a magasba tekintve láthatták a történelmi szegedi árvizek vízszintjeinek jelöléseit is.

ATIVIZIG_Vizes nap a szegedi nyarban_20220804

Az ideiglenes vízügyes kiállítás őszig tekinthető meg az AGÓRA udvarán, ahová az ATIVIZIG is szeretettel invitál mindenkit.

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 04., csütörtök 11:54, Regdánszki Tamara