Sajtószoba

12
2022. augusztus 12., péntek

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_kozlemeny_01

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

9
2022. augusztus 9., kedd

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_kozlemeny_01

Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Vízügyes bemutatókkal érkeztünk a Düreres diákokhoz

2022. május 03., kedd 15:56

A Gyulai Dürer Albert Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahét programsorozathoz, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése volt iskolai keretek között. Az iskolában egy héten keresztül zajlottak a programok, melynek fő állomása április 28-án a környezetünk védelmével kapcsolatos bemutatókkal, ügyességi vetélkedőkkel, kézműves foglalkozásokkal egybekötött színes délután volt.

durer4

Az iskola kérésére igazgatóságunk is csatlakozott a programhoz és különböző, a vízügy tevékenységével összefüggő bemutatókkal vártuk a mintegy 200 gyermeket az iskolában. Ilyen volt például Akkreditált Mintavevő Munkacsoportunk tagjainak bemutatója, akik a működési területünkön leggyakrabban előforduló vízminőségi káreseményeket mutatták be a gyerekeknek. Vízmintavételi tevékenységünket is megismerhették a helyszíni mérőműszerek használatán keresztül, majd a bemutató után a gyermekek is kipróbálhatták az eszközöket. Terepasztalon mutattuk be, hogy mi is történik akkor, ha valamilyen szennyezés érkezik folyóinkon, hogyan védekezünk ellene, miként próbáljuk megakadályozni a környezetkárosítást. A gyermekek záporozó kérdéseire nem győztünk válaszolni. De azt is megtudhatták a diákok mi is az a belvíz, mely a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén nagy gondokat tud okozni, és hogyan jut segítségünkkel a folyókba. Egy óriáspuzzle segítségével a környezetünkben található folyókkal kapcsolatban tudhattak meg érdekességeket a gyerekek és egy játék keretében megismerkedhettek a Körösökben úszó halakkal is.

durer2
durer3

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Pozsárné Kaczkó Zita

Fotó: Jobbágy Zoltán

Utolsó módosítás: 2022. május 03., kedd 15:59, Regdánszki Tamara