palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

A Határvízi Egyezmény Részes Feleinek 7. Ülése

2015. november 13., péntek 09:12
17
Esemény kezdete: 2015. november 17. 10:00, kedd
19
Esemény vége: 2015. november 19. 16:00, csütörtök
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ

Regisztráció 9-órától

 

A Határvízi Egyezmény Részes Feleinek 7. Ülése

2015. november 17-19, Budapest

RÖVIDEN A MOP7-ről   

  • Az egyetlen ENSZ kormányközi fórum, amely a határon átnyúló vízügyi együttműködésre koncentrál
  • Több mint 300 résztvevő várható a világ minden részéről
  • A gazdag program bemutatja a határvízi együttműködés területén elért eredményeket és kihívásokat
  • November 17-én magas szintű szakasz
  • 10 kísérőrendezvény

Az ENSZ EGB (Egyesült Nemzetek Szervezete, Európai Gazdasági Bizottsága) határokat átlépő vízfolyások és nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló Egyezmény (Vízügyi Egyezmény) részes feleinek ülését, (továbbiakban: MOP7) Magyarország Belügyminisztériuma meghívására 2015. november 17-19 között Budapesten, a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg.

           

MIÉRT FONTOS AZ MOP7?

A Vízügyi Egyezmény globálissá válik

A 2013-as módosítás hatálybalépése valamennyi ENSZ Tagállam számára lehetővé tette a csatlakozást, a MOP7-en válik a Vízügyi Egyezmény globális jogi és kormányközi keretté a határvízi együttműködés területén.

Új eszközök és fontos döntések a MOP7-en

A MOP7 új eszközöket fogad el a határvízi együttműködés és a víz- élelmiszer- és energia-ököszisztéma nexus előnyeinek meghatározására. Az MOP7 fontolóra veszi az egyezmény szerinti jelentéstételi rendszer kialakítását is.

A 2016-2018 közötti időszak munkaprogramja

A résztvevők áttekintik a határokon átnyúló vízügyi együttműködés jelenlegi helyzetét és azt, hogy hogyan kezeljék a felmerülő kihívásokat. Ezt követően döntenek a Vízügyi Egyezmény főbb prioritásairól és tevékenységéről 2018-ig terjedő időszakra vonatkozóan.

MAGAS SZINTŰ SZAKASZ

A november 17-én megrendezésre kerülő magas szintű szakasz a Vízügyi Egyezmény az ENSZ valamennyi tagállama felé nyitására, valamint a  Fenntartható Fejlődési Célokhoz (Agenda 2030) és egyéb globális kötelezettségvállalásokhoz történő hozzájárulására fókuszál, beleértve a Sendai keretegyezményt, amely katasztrófák kockázatának csökkentéséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szól.

 

A VÍZÜGYI EGYEZMÉNY

A Vízügyi Egyezmény 1992-ben Helsinkiben került elfogadásra, és 1996-tól hatályos. Erősíti a határvízi együttműködést és azon intézkedéseket, melyek a határokon átnyúló felszíni és felszín alatti vizek fenntartható gazdálkodására irányulnak.

A Vízügyi Egyezmény megköveteli az aláíró felektől a határon átterjedő hatások megelőzését, csökkentését és ellenőrzését, a határvizek ésszerű és méltányos felhasználását, az osztott vizekről kötött megállapodások megkötését.

A részes felek ülése, mely az Egyezmény legfőbb döntéshozó szerve, 3 évente kerül megrendezésre, hogy áttekintse az eredményeket és megvitassa a jövőbeli tevékenységet. Jelenleg az Egyezmény 41 tagot számlál, melyek közül majdnem az összes állam a Pan-Európai régió vizein osztozik. 2013-ban a módosítások hatályba lépése következtében, (amely lehetővé teszi a csatlakozást valamennyi ENSZ Tagállam számára) néhány ország már meg is kezdte a nemzeti csatlakozási folyamatokat.

A MOP7 kiemelt témái

A határvízi együttműködés előnyei

Az MOP7 -en mutatják be a Határvízi Együttműködés Előnyeiről szóló Szakpolitikai Útmutatót. Ez az Útmutató segít azonosítani és értékelni a vízügyi együttműködés előnyeit, amelyek gyakran a vízügyi ágazaton is túlmutatnak. Az osztott vízgyűjtőkön történő összehangolt vízgazdálkodás például segíthet csökkenteni az árvizek okozta emberi és gazdasági veszteségeket, csökkentheti a termelt villamos-energia árát a vízenergia hasznosításával, valamint hozzájárulhat a vízminőség javításához a közös monitoring kialakításával.

Számos ország és közös vízgyűjtő szervezet fogja alkalmazni az útmutatót az egyezmény 2016-2018 közötti munkaprogram keretében.

A víz-, élelmiszer-, és energiafenntarthatóság nexus

A konferencián bemutatnak egy publikációt is, a Különböző erőforrások határon átnyúló vízgyűjtő területeken történő felhasználásnak összehangolásával kapcsolatban: A víz-, élelmiszer-, és energiafenntarthatóság nexus címet kapta. Egy olyan módszer kerül bemutatásra, amelynek célja, hogy értékelje a kölcsönös függést a víz, az ökoszisztémák, az energia és az élelmiszer-ágazat között, épp úgy, mint más, például az éghajlatváltozás és a biodiverzitás területén. A módszer elősegíti az integrált megközelítést, amely egyesíti a fenntartható fejlődés különböző dimenzióit, a többszereplős határokon és szektorokon átnyúló együttműködésen keresztül.

A határon átnyúló vízgyűjtő területek együttműködése a klímaváltozás tükrében

A határon átnyúló vízgyűjtő területeken történő hatékony együttműködés elengedhetetlen feltétele a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás. A Vízügyi Egyezmény 2006 óta egyike azon első fórumoknak, amellyel meghatározták az adaptáció határokon átnyúló dimenzióját, a fejlesztése révén a politikai iránymutatást, és a határokon átnyúló együttműködés támogatását.

Újabban az egyezmény alapján, a vízgyűjtő területek egy globális hálózata dolgozik ebben a témában, mely azért jött létre, hogy megosszák egymással a konkrét tapasztalataikat.

A közeledő párizsi COP21 fényében, az MOP7 találkozón meg fogják vitatni azt is, hogy, hogyan kellene megtervezni a szakpolitikákat és azok megvalósítását a vízgyűjtő területeken, amelyekkel csökkenteni lehetne a klímaváltozás káros hatásait.

Nemzeti Szakpolitikai Párbeszédek (NPD-k)

A Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd 2006 óta az ENSZ EGB és az OECD részéről közösen végrehajtott program, mely szakpolitikai tanácsokkal szolgál a vízügyi szektorban az EECCA országok számára. A konferencián a tervek szerint, az NPD 2016-2019-re tervezett tevékenységét mutatják be és vitatják meg. Számos dokumentum is aláírásra kerül a találkozón azokkal az országokkal, akik az NPD támogatást igénylik.

További információért keressesse fel az alábbi weboldalt:

http://www.unece.org/env/water/mop7.html

 

 

 

Utolsó módosítás: 2015. november 13., péntek 13:17, Radó Mónika