palyazat_fooldal

Események

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

A Határvízi Egyezmény Részes Feleinek 7. Ülése

2015. november 13., péntek 09:12
17
Esemény kezdete: 2015. november 17. 10:00, kedd
19
Esemény vége: 2015. november 19. 16:00, csütörtök
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ

Regisztráció 9-órától

 

A Határvízi Egyezmény Részes Feleinek 7. Ülése

2015. november 17-19, Budapest

RÖVIDEN A MOP7-ről   

  • Az egyetlen ENSZ kormányközi fórum, amely a határon átnyúló vízügyi együttműködésre koncentrál
  • Több mint 300 résztvevő várható a világ minden részéről
  • A gazdag program bemutatja a határvízi együttműködés területén elért eredményeket és kihívásokat
  • November 17-én magas szintű szakasz
  • 10 kísérőrendezvény

Az ENSZ EGB (Egyesült Nemzetek Szervezete, Európai Gazdasági Bizottsága) határokat átlépő vízfolyások és nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló Egyezmény (Vízügyi Egyezmény) részes feleinek ülését, (továbbiakban: MOP7) Magyarország Belügyminisztériuma meghívására 2015. november 17-19 között Budapesten, a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg.

           

MIÉRT FONTOS AZ MOP7?

A Vízügyi Egyezmény globálissá válik

A 2013-as módosítás hatálybalépése valamennyi ENSZ Tagállam számára lehetővé tette a csatlakozást, a MOP7-en válik a Vízügyi Egyezmény globális jogi és kormányközi keretté a határvízi együttműködés területén.

Új eszközök és fontos döntések a MOP7-en

A MOP7 új eszközöket fogad el a határvízi együttműködés és a víz- élelmiszer- és energia-ököszisztéma nexus előnyeinek meghatározására. Az MOP7 fontolóra veszi az egyezmény szerinti jelentéstételi rendszer kialakítását is.

A 2016-2018 közötti időszak munkaprogramja

A résztvevők áttekintik a határokon átnyúló vízügyi együttműködés jelenlegi helyzetét és azt, hogy hogyan kezeljék a felmerülő kihívásokat. Ezt követően döntenek a Vízügyi Egyezmény főbb prioritásairól és tevékenységéről 2018-ig terjedő időszakra vonatkozóan.

MAGAS SZINTŰ SZAKASZ

A november 17-én megrendezésre kerülő magas szintű szakasz a Vízügyi Egyezmény az ENSZ valamennyi tagállama felé nyitására, valamint a  Fenntartható Fejlődési Célokhoz (Agenda 2030) és egyéb globális kötelezettségvállalásokhoz történő hozzájárulására fókuszál, beleértve a Sendai keretegyezményt, amely katasztrófák kockázatának csökkentéséről és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szól.

 

A VÍZÜGYI EGYEZMÉNY

A Vízügyi Egyezmény 1992-ben Helsinkiben került elfogadásra, és 1996-tól hatályos. Erősíti a határvízi együttműködést és azon intézkedéseket, melyek a határokon átnyúló felszíni és felszín alatti vizek fenntartható gazdálkodására irányulnak.

A Vízügyi Egyezmény megköveteli az aláíró felektől a határon átterjedő hatások megelőzését, csökkentését és ellenőrzését, a határvizek ésszerű és méltányos felhasználását, az osztott vizekről kötött megállapodások megkötését.

A részes felek ülése, mely az Egyezmény legfőbb döntéshozó szerve, 3 évente kerül megrendezésre, hogy áttekintse az eredményeket és megvitassa a jövőbeli tevékenységet. Jelenleg az Egyezmény 41 tagot számlál, melyek közül majdnem az összes állam a Pan-Európai régió vizein osztozik. 2013-ban a módosítások hatályba lépése következtében, (amely lehetővé teszi a csatlakozást valamennyi ENSZ Tagállam számára) néhány ország már meg is kezdte a nemzeti csatlakozási folyamatokat.

A MOP7 kiemelt témái

A határvízi együttműködés előnyei

Az MOP7 -en mutatják be a Határvízi Együttműködés Előnyeiről szóló Szakpolitikai Útmutatót. Ez az Útmutató segít azonosítani és értékelni a vízügyi együttműködés előnyeit, amelyek gyakran a vízügyi ágazaton is túlmutatnak. Az osztott vízgyűjtőkön történő összehangolt vízgazdálkodás például segíthet csökkenteni az árvizek okozta emberi és gazdasági veszteségeket, csökkentheti a termelt villamos-energia árát a vízenergia hasznosításával, valamint hozzájárulhat a vízminőség javításához a közös monitoring kialakításával.

Számos ország és közös vízgyűjtő szervezet fogja alkalmazni az útmutatót az egyezmény 2016-2018 közötti munkaprogram keretében.

A víz-, élelmiszer-, és energiafenntarthatóság nexus

A konferencián bemutatnak egy publikációt is, a Különböző erőforrások határon átnyúló vízgyűjtő területeken történő felhasználásnak összehangolásával kapcsolatban: A víz-, élelmiszer-, és energiafenntarthatóság nexus címet kapta. Egy olyan módszer kerül bemutatásra, amelynek célja, hogy értékelje a kölcsönös függést a víz, az ökoszisztémák, az energia és az élelmiszer-ágazat között, épp úgy, mint más, például az éghajlatváltozás és a biodiverzitás területén. A módszer elősegíti az integrált megközelítést, amely egyesíti a fenntartható fejlődés különböző dimenzióit, a többszereplős határokon és szektorokon átnyúló együttműködésen keresztül.

A határon átnyúló vízgyűjtő területek együttműködése a klímaváltozás tükrében

A határon átnyúló vízgyűjtő területeken történő hatékony együttműködés elengedhetetlen feltétele a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás. A Vízügyi Egyezmény 2006 óta egyike azon első fórumoknak, amellyel meghatározták az adaptáció határokon átnyúló dimenzióját, a fejlesztése révén a politikai iránymutatást, és a határokon átnyúló együttműködés támogatását.

Újabban az egyezmény alapján, a vízgyűjtő területek egy globális hálózata dolgozik ebben a témában, mely azért jött létre, hogy megosszák egymással a konkrét tapasztalataikat.

A közeledő párizsi COP21 fényében, az MOP7 találkozón meg fogják vitatni azt is, hogy, hogyan kellene megtervezni a szakpolitikákat és azok megvalósítását a vízgyűjtő területeken, amelyekkel csökkenteni lehetne a klímaváltozás káros hatásait.

Nemzeti Szakpolitikai Párbeszédek (NPD-k)

A Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd 2006 óta az ENSZ EGB és az OECD részéről közösen végrehajtott program, mely szakpolitikai tanácsokkal szolgál a vízügyi szektorban az EECCA országok számára. A konferencián a tervek szerint, az NPD 2016-2019-re tervezett tevékenységét mutatják be és vitatják meg. Számos dokumentum is aláírásra kerül a találkozón azokkal az országokkal, akik az NPD támogatást igénylik.

További információért keressesse fel az alábbi weboldalt:

http://www.unece.org/env/water/mop7.html

 

 

 

Utolsó módosítás: 2015. november 13., péntek 13:17, Radó Mónika