palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

„A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás”

2014. november 06., csütörtök 08:42
5
Esemény kezdete: 2014. november 5. 09:00, szerda
6
Esemény vége: 2014. november 6. 16:30, csütörtök
Helyszín: Duna Palota

Belügyminisztérium rendezvénye a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

„A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás”
nemzetközi tudományos-szakmai konferencia


Fővédnök: Dr. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere
Védnök: Dr. Felkai László Belügyminisztérium, közigazgatási államtitkár Belügyi Tudományos Tanács, elnök

Időpont: 2014. november 5. 9:00 - 2014. november 6. 16:30

Program:
1. nap Plenáris ülés
2. nap Szekció ülések

Szervező intézmények:
Belügyi Tudományos Tanács
OVF Vízügyi Tudományos Tanács

Helyszín: Duna Palota (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Magyarország páratlan természeti adottsága, hogy rendkívül gazdag felszíni és felszín alatti vizekben, ivóvízben és termálvízben. A víz azonban veszélyforrás is: hazánk területének negyede árvízzel, közel fele belvízzel fenyegetett, jelentős területeit sújtja a víz hiánya, az aszály. Az ezeken a területeken élőket meg kell óvni a vizek kártételeitől, például attól, mint ami 2013-ban a Duna áradásával zúdult az országra, és csak rendkívüli összefogással, erőfeszítéssel sikerült úrrá lenni rajta. Mindemellett a víz és élővilága korunk egyik leginkább védelemre szoruló természeti kincse, az emberi életnek is feltétele: egészséges élővilág nélkül nincs egészséges emberiség. Így a határokkal osztott Kárpát-medencében a vízgazdálkodás rendkívüli jelentőségű társadalmi tényező, a nemzeti biztonságpolitika fontos eleme. Tetézi a feladat nagyságát és bonyolultságát a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fokozódó kényszere. Ezt a sokarcú vizet szükséges kellő biztonsággal, szervezett, tudományosan megalapozott tevékenységgel – a vízgazdálkodással – a társadalom szolgálatába állítani. A társadalom minden tagja gazdálkodik valamilyen értelemben a vízzel és érdekelt a vízállapotokban. Például: hogyan használja a vizet a háztartásában, kitett-e a földje a belvízveszélynek, biztonságban érzi-e magát az árvizektől, a horgászvíz minősége jó-e a halállománynak, a strand előtt a víz szintjének nincs-e túl nagy ingadozása, és még számos, a társadalom életét ezer szállal átszövő viszony. Azért, hogy az egymásnak sokszor ellentmondó érdekek érvényesítésének az eredője a közérdeknek feleljen meg, a központi állami irányítás fő feladata és felelőssége az érdekek és célok, valamint a feladatok és az eszközök összefüggéseinek megteremtése. Ennek fontos eleme a sokirányú párbeszéd és együttműködés az állam, a társadalom, az igazgatás, a helyi közösségek és az egyes szakmák között, a tudományban pedig a csőlátás csapdáit kiküszöbölő multi- és interdiszciplináris megközelítés. Ezt hivatott szolgálni „A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás” című konferencia is, a Belügyi Tudományos Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanács összefogásával.

http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/egyszerre-kell-megkuzdeni-az-arvizekkel-es-a-szarazsaggal

Utolsó módosítás: 2014. december 02., kedd 15:21, Vass Zsuzsanna