palyazat_fooldal

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Aktuális árvízi tájékoztató (OVF, május 18.)

2014. május 18., vasárnap 12:29

Az utóbbi három nap során elsősorban a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medencében hullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Dunán, Nagybajcsnál a II. fokot elérő tetőzés alakult ki, lejjebb Komáromnál és Esztergomnál az I. fok körüli vízállások várhatóak. Az árhullám Budapestnél várhatóan az I. fok szintje alatt tetőzik.J elentős árhullám indult el a Lajtán is.

Az utóbbi napok nagy mennyiségű csapadéka a Hernádon a III. fok, a Sajón a II. fok szintjét meghaladó árhullámok kialakulását eredményezte.
 
 

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 
Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását meghatározó, lassan nyugat felé távozó és egyre gyengülő ciklon nyomán az elmúlt 24 órában még helyenként előfordult csapadékhullás. Területi átlagban a Traun-Enns vízgyűjtőt és a Bécsi medencét érintették jelentősebb mennyiségek, amelyek 5-7 mm-rel voltak magasabbak a tegnap előrejelzettnél.
A legfrissebb előrejelzések alapján az elkövetkező napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ma még több helyen előfordulhatnak záporok, de további jelentős csapadékhullásra a Duna vízgyűjtőterületét tekintve sehol sem számítunk.
 
 
2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI  HELYZET
 
Jelenleg 319,6 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből
III. fokú készültséget tartunk fenn összesen 62 km hosszban
a Hernád mentén (62 km),
 
  • II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 36,2 km hosszban
  • Lajta és mentén (36,2 km),  
 
I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 221,4 km hosszban
 
  • a Duna Szigetközi szakaszán (41,3 km)
  • a Rábán Körmend térségében illetve a Répce árapasztó (36,8km),
  • a Marcalon (31,7 km),
  • a Murán (43,4 km),
  • a Sajó mentén (68,2 km).
 
 
A fenti ciklon hatására az elmúlt két napban hullott csapadék következményeként jelentősen megáradtak a Traun és az Enns folyók és a Dunán az osztrák szakasztól kiindulva jelentős vízszintemelkedések alakultak ki.
 
A Duna Kienstocknál nem sokkal szombat kora hajnalban tetőzött, ezt néhány órával később követte a korneuburgi tetőzés. A tegnapi napon a Duna szlovák szakaszán is bekövetkezett a tetőzés: Dévénynél délben 633 cm-es vízállással, Medvénél pedig este 20 órakor 637 cm-es vízszinttel. A folyó a magyar szakaszon Nagybajcsnál tegnap 22 és ma 1 óra között 543 cm-es vízállással tetőzött (II. fok 540 cm). A tetőzés jelenleg Gönyű alatt jár.
A Rába árhulláma tegnap éjjel Körmendnél 333 cm-es értékkel az I. fok szintje felett tetőzött, Árpásnál a tegnap éjjeli 306 cm-es tetőzés az I. fok szintje alatt következett be. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.
A Dunán az árhullám tetőzésére Komáromnál és Esztergomnál az I. fok szintjét elérő szinttel, Budapestnél I. fok alatt, Baján és Mohácsnál az I. fok szintje körül számítunk.
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása valószínűsíthető.
 
A nagymennyiségű csapadék hatására árad a Lajta is, a folyón jelentős árhullám vonul le. A vízügyi szakemberek számítása szerint az érkező árhullám Mosonmagyaróvárnál a III. fokú készültséget meghaladó szinten fog tetőzni a kedd kora reggeli órákban.
A legutóbbi csapadéktevékenység hatására a Murán is újabb vízszintemelkedések alakultak ki, a tetőzés Letenyénél ma reggel 317 cm-es értékkel következett be az I. fok szintje alatt.
 
A Sajó Sajópüspökinél tegnap délelőtt tetőzött 257 cm-es értékkel, ma 10 órakor már csak 221 cm-t mértek.
 
A Hernád tetőzése Hidasnémetinél ma reggel 5 órakor 374 cm-es vízállással következett be (III. fok 300 cm), Gesztelynél ma 10 órakor vízszint 253 cm-re és ezzel az I. fok szintje fölé emelkedett.
 
A Hernádon a Hidasnémeti, III. fokú készültségi szintet meghaladó tetőzést követően a következő 1,5 napban várhatóan a III. fok szintje fölött marad a vízszint. Gesztelynél II. fok fölötti vízszintek várhatóak.
A Sajón Sajószentpéternél a ma déli órákban I. fok feletti, Felsőzsolcánál pedig I. fok alatti tetőzések kialakulása várható.
A Bodrogon Felsőbereckinél az I. fok alatti vízszintek kialakulása várható, lejjebb az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.
Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.
 
 

Megtett intézkedések:

Ma reggel 8 órakor összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs. A megtett intézkedések a következők:
 
A Rába térségében továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon és a vízügyi szakemberek folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
 
A Lajta folyóra 34 fő kerül a mai napon átvezénylésre a Közép-tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól. A vízügy munkatársai a védekezési munkákat segítik.
 
A Sajó-Bódva-Hernád térségében továbbra is a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálat van az árvízvédelmi vonalakon és a vízügyi szakemberek folyamatosan értékelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 18.
Utolsó módosítás: 2014. május 19., hétfő 17:17, Pászthory Róbert