Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Mintavevő Munkacsoportok 2020. évi országos mérőgyakorlata

2020. október 15., csütörtök 13:25

Mintavevő Munkacsoportok 2020. évi országos mérőgyakorlata

 

A mintavevő munkacsoportok a vízminőségi kérdések és - feladatok egyre inkább előtérbe kerülésével jöttek létre a vízügyi igazgatóságokon 2015-ben. A felszíni vizekből és a szennyvizekből történő mintavételek, a vizsgálati eredmények értékelésének célja a vizek állapotának nyomon követése és ellenőrzése, valamint az esetlegesen kialakuló szennyezések mielőbbi feltárása és azok elhárításának szakmai segítése.  

Idén szeptember 8-10 között Tatán került megrendezésre az Mintavevő Munkacsoportok V. Országos Mérőgyakorlata. A rendezvény házigazdája az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt.

A háromnapos rendezvény célja a 13 munkacsoport (a KÖTIVIZIG 2 csoporttal képviselteti magát) egységes munkavégzésének segítése, az esetleges hibák kiszűrése és a helyszínen használt mérőműszerek összemérése.

A mérőgyakorlat során a 12 vízügyi igazgatóság akkreditált mérőcsoportjai a mintavételi jártassági vizsgálatok során szennyvízből, felszíni áramlóvízből és felszíni állóvízből vettek mintákat és végeztek helyszíni vizsgálatokat.  

A helyszíni mintavételek előtt a KÖTIVIZIG Regionális Laboratórium kollégái ismertették a mintavételekkel kapcsolatos információkat, a mintavételi jártasság ellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálati paramétereket, illetve a tartósításra és a minták tárolására vonatkozó előírásokat.

Első nap a tatai szennyvíztisztító telep tisztított szennyvízének mintavételezése – a későbbi laboratóriumi mérésekhez - és helyszíni mérése történt meg (szín, szag, hőmérséklet, pH és elektromos vezetőképesség).

A második nap programját a felszíni áramlóvízből vett mintavétellel kezdtük Vértesszőlősön, az Által-érből. A mérést követően érdekességként a felszín alatti vízmintavétel oktatására került sor Tóthné Zöldi Irma (OVF) előadásában. A délután folyamán a felszíni állóvíz mintavétele a Tatai Öreg-tónál történt. A helyszíni mérések mellett a fémvizsgálathoz szükséges helyszíni szűrés oktatása és gyakorlása is megtörtént.

 A szakmai program zárónapján munkaértekezlet keretében kiértékelésre kerültek a helyszíni mintavételi eredmények, javaslatok fogalmazódtak meg a helyesbítő tevékenységre, majd az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványra történő átállás tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők. Emellett két előadás is színesítette az utolsó napot: Tardos András (ÉDUVIZUG) a Dunántúli-középhegység karsztvíz rendszerét, míg Váradi Zsolt (ADUVIZIG) a Forrás Lims használatát ismertette.

Dávid Dorina, víziközmű referens;

Tóthné Zöldi Irma, vízminőség-védelmi referens

Víziközmű Osztály

Utolsó módosítás: 2020. október 15., csütörtök 13:33, Regdánszki Tamara