Sajtószoba

16
2021. június 16., szerda

Fenntartható vízenergia-fejlesztés a Duna-medencében - Iránymutatások

fenntarthato-belyeg

Az iránymutatások elsősorban a vízenergiával kapcsolatos tervezésért és engedélyezésért felelős állami szervek és illetékes hatóságok számára készültek.

16
2021. június 16., szerda

Intézkedések a halak migrációjának biztosítására a keresztirányú struktúrában - Műszaki dokumentum

intezkedesek-belyeg

A dokumentum összefoglalja a folyók folytonosságának a halak vándorlásához szükséges helyreállítására vonatkozó technikai megoldásokkal kapcsolatos meglévő ismereteket.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Lázár Ildikó, közalkalmazott

Idén is megrendezésre kerül az országos vízrajzi mérőgyakorlat

2014. május 05., hétfő 11:19

Idén is megrendezésre kerül az országos vízrajzi mérőgyakorlat, a 12 területi Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízrajzi Osztályainak részvételével. A mérőgyakorlat 2014 májusában lesz, a gyakorlat során egyidejű körmérés történik a Balaton összes (közel 60) befolyóján a Balatonhoz történő pillanatnyi hozzáfolyás meghatározása érdekében, kis- és közepes vízfolyásokon, Nautilus, forgószárnyas, ADCP műszerekkel, valamint köbözéssel.

Az országos vízrajzi mérőgyakorlatok évenkénti megrendezésének szükségessége:

1. Az egymás személyes megismerése, a különböző technikai eszközök, segédberendezések, az egyes mérőcsoportok képességeinek valós tesztelése felbecsülhetetlen információt ad egy védekezés alatt a mérőcsoportok mozgatásának megszervezéséhez. Nem elhanyagolható a mérési ötletek, egyéni fejlesztések bemutatásának, átadásának értéke sem.

2. Minden mérőgyakorlaton legalább a két alábbi szakmai igényt kielégíteni:

2a. Mivel erre jelenleg más lehetőség nem áll rendelkezésre, el kell végezni a mozgó csónakos illetve az egyéb (nem beépített), Doppler-elven alapuló mérőeszközök kalibrációját, összemérését. Ezt részben érvényes utasítás (KU-01 Doppler-elven működő áramlásmérők (ADCP) kalibrálása), részben több VIZIG-en ISO 9001:2008 szabványon alapuló minőségirányítási rendszer is előírja.

2b. Nem szabad elhanyagolni, elfelejteni a "hagyományos" mérési technikák használatát sem. A mindenkori rendező VIZIG-nek lehetnek olyan szakmai igényei, hogy – ha már jelen van számos mérőcsoport, akkor - az ott jelentkező vízgazdálkodási célú kérdésekre választ kapjon. Ilyen lehet például egy-egy vízfolyás, vízgyűjtő hidrológiai feltárása, pillanatnyi vízhozam hossz-szelvény készítése, beépített ultrahangos vízhozammérők kalibrálásához mérési adat szolgáltatása, vízerőművek vízfogyasztásának ellenőrzése, duzzasztók vízhozam-átbocsátásának ellenőrzése, szivattyútelepek különböző üzemállapotainak kimérése stb. Ezekben az esetekben a mérési jellegéből, körülményeiből kell meghatározni a mérés módszerét: adott esetben bukós, forgószárnyas, indukciós – ad abszurdum még felszíni úszós – mérési módszer is szóba jöhet az igény kielégítése szempontjából.

Ez utóbbi igényt a mindenkori szervezés során kell majd meghatározni.

3. Igény alapján biztosítani kell nem mérés-jellegű tevékenység gyakorlásának lehetőségét is: pl. gépkocsival terepvezetés, hajóvezetés, vízből való mentés. Ennek felmérését a tényleges szervezés során kell megtenni.

4. A gyakorlat végén –a tapasztalatok és a fórumon elhangzottak alapján – zárójelentés kerül összeállításra, ami a tapasztalatokat, hiányosságokat, javaslatokat tartalmazza, ez alapja lehet későbbi fejlesztéseknek akár mérő-, vagy mérési segédeszközök, akár mérési módszerek tekintetében.

 

Utolsó módosítás: 2014. május 18., vasárnap 12:44, Pászthory Róbert