Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

Természetvédelmi szakemberekkel egyeztetve végzi a Vízügy az olajszennyezés felszámolását a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon

2020. december 15., kedd 13:20

OVF - Budapest, 2020.12.15. – A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál történt olajszennyezés felszámolásán a vízügyes szakemberek. Elsőrendű szempont, hogy a védett természeti értékek iránti legnagyobb odafigyeléssel történjen a kármentesítés, ezáltal is megakadályozva a további ártalmakat és csökkentve a környezetet ért súlyos károsodást. Az OVF által elrendelt III. fokú vízminőségi kárelhárításban a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai együttesen vesznek részt.

 

2020.12. 14-én, hétfőn is folytatódtak a Vízügy által végzett vízminőségi kárelhárítási munkálatok a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál, ahol a hétvégén történt hatalmas környezetszennyezés. A vízügyes szakemberek a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőivel egyeztettek a helyszínen, mivel a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll. Ennek megfelelően munkatársaink az alábbiak szerint végzik a feladatokat:

  1. A munkagépek a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de a szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.
  2. A gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a nem szennyezett részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, szintén a szennyezés továbbvitelének megakadályozása érdekében.
  3. Munkatársaink csak a szükséges mértékig építik meg az ideiglenes kármentesítő utat, figyelembe véve a Nemzeti Park szakértőinek véleményét, nehogy további károsodás érje a területet. Az utat a védekezés végével kollégáink visszabontják, a területet helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját.
  4. A területen fellelt elhullott állati maradványokat a károsodás mértékének meghatározása érdekében munkatársaink dokumentálják.

 

A fentieket szem előtt tartva, hétfőn munkatársaink a növényzetben megrekedt olaj eltávolítása érdekében kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket. A szennyezéssel nem érintett részen ugyanakkor egy másik eszközzel megakadályozták az olaj további szétterjedését.

Vasárnap óta vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével folyamatosan végzik az olaj leszívását a víz felszínéről. Hétfőn 4 db 1000 literes tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal a vízügyes szakemberek. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják.

A kárelhárítás elvégzéséhez és a veszélyes anyagok elszállításához szükséges ideiglenes kármentesítő út kialakítása elkezdődött.

A szennyezés beeresztésének pontos helyét kollégáink ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni.

RRZ_7765tartalom
Utolsó módosítás: 2020. december 16., szerda 11:20, Regdánszki Tamara