palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Vízrajzi Évkönyv

2018. szeptember 24., hétfő 09:40

Megjelent a Vízrajzi Évkönyv CXX. kötete

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a VIZITERV Environ Kft közreműködésével folytatta a Vízrajzi Évkönyv-sorozat kiadását. A most megjelent CXX. kötet a 2015-ben üzemelt vízrajzi mérési és észlelési hálózat, valamint Magyarország hidrológiai és hidrometeorológiai viszonyait jellemző legfontosabb adatokat tartalmazza. Emellett egy összefoglaló tanulmány a tárgyév hidrológiai és a hidrometeorológiai eseményeit és jellemzőit is bemutatja.

A Vízrajzi Évkönyv CXX. kötete is két változatban, nyomtatott kötetként és digitális adathordozón jelent meg. A kötet digitális változatát az USB-felületen csatlakoztatható memóriakulcs, kártya-pendrive (KPD) tartalmazza. Kezelőfelületén a tartalom a tematikus képikonokra kattintva érhető el.

A Vízrajzi Évkönyv nyomtatott változata 6 részből áll. Az 1. rész a Felhasználói útmutató, ami az évkönyvben alkalmazott jelöléseket, a további részek tartalmát, valamint a digitális adathordozó használatát ismerteti. A 2. részben áttekintő tanulmány olvasható a 2015. év legfontosabb hidrometeorológiai és hidrológiai jellemzőiről. A 3. rész az adatgyűjtő hálózatok jegyzékét és törzsadatait, a 4. rész a vízmércék reggeli vízállásait tartalmazza. Az 5. rész az év hidrológiai adatainak havi és évi jellemzőit összegzi. A 6. rész pedig az adatgyűjtő hálózatok áttekintő térképeit tartalmazza.

A Vízrajzi Évkönyv digitális változatát tartalmazó KPD-n kapott helyet az Évkönyv nyomtatott változatának pdf-formátumba konvertált állománya, a vízrajzi hidrometeorológiai állomásokon mért hóvastagság és hó-vízegyenérték adatok, a felszíni vizek napi vízállás- és vízhozam-adatai, a talaj-, a karszt- és a rétegvízszintek napi mérési adatait tartalmazó adattáblák, az MBFSZ által fenntartott és üzemeltetett hálózatban mért vízszint-adatok, valamint a források hozammérésének adattáblái. A felszíni vízhasználatok és az egyes településeken illetve víztesteken a felszín alatti készletből kitermelt vízmennyiségek összegezett értékeit tartalmazó táblázatok szintén a KPD-n érhetők el.

 

Mind a felszíni, mind pedig a felszín alatti vizek minőségi állapotának 2015. évi jellemzőire vonatkozó tartalom is elhelyezésre került a KPD-n. A felszíni vizek esetében ez egy ugrópont az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) honlapjára, ahol a Felszíni Vízvédelem (FEVISZ) menüpont alatt az adatbázisba betöltött mérési adatok a Vízrajzi Évkönyvben közzétett állomásjegyzék alapján lekérdezhetők. A felszín alatti vizek minőségi jellemzőit pedig a Víz Keretirányelv (VKI) előírásainak megfelelő monitoring rendszer (EU VKI szerinti FAV monitoring) állomásain 2015-ben gyűjtött adatok táblázatrendszere tartalmazza.

Az adatgyűjtő hálózatok térbeli elhelyezkedését az áttekintő térképek mellett a 1:200 000 méretarányú, az Egységes Országos Térképrendszer (EOTR) szelvényezésének megfelelően felosztott részletes, tematikus térképek nutatják. Ezek a térképlapok a vízrajzi hálózat állomásai (vízrajzi meteorológiai, vízmérce, talaj-, karszt- és rétegvízszint-mérő kút, forrás, felszíni és felszín alatti vízminőségi monitoring) mellett az MBFSZ kútjainak és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csapadékmérő állomásainak a területi elhelyezkedését is szemléltetik.

 

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 24., hétfő 09:44, Uresch László