Sajtószoba

16
2021. június 16., szerda

Fenntartható vízenergia-fejlesztés a Duna-medencében - Iránymutatások

fenntarthato-belyeg

Az iránymutatások elsősorban a vízenergiával kapcsolatos tervezésért és engedélyezésért felelős állami szervek és illetékes hatóságok számára készültek.

16
2021. június 16., szerda

Intézkedések a halak migrációjának biztosítására a keresztirányú struktúrában - Műszaki dokumentum

intezkedesek-belyeg

A dokumentum összefoglalja a folyók folytonosságának a halak vándorlásához szükséges helyreállítására vonatkozó technikai megoldásokkal kapcsolatos meglévő ismereteket.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

Duna Statégia: Irányító Testületi ülés Bukarestben

2014. december 01., hétfő 08:10

2014. november 27-én került sor a Duna Régió Stratégia 5-ös, környezeti kockázatokért kezeléséért felelős prioritási területének 8. Irányító Testületi (Steering Group – SG) ülésére, ahol a terület elmúlt félévének eseményeinek, eredményeinek áttekintése mellett a jövőbeli elképzelési és tervezett projektjei is megvitatásra kerültek.

Az ülést megnyitandó, a szervezői feladatokat ellátó román koordináció nevében Olimpia Negru asszony, majd a magyar koordinátori feladatokat ellátó dr. Dobi László köszöntötte az Irányító Testületet, ezután a résztvevők dr. Bakonyi Péter, a terület szakértőjének előadása alapján tájékozódhattak a prioritási terület elmúlt, igen mozgalmas fél évének legfontosabb eseményeiről. Ezt követően a Joint Research Center (JRC) képviseletében Ad de Roo úr adott rövid tájékoztatást a Water Nexus programjáról. Az Országos Vízjelző Szolgálat munkatársa, Csík András a régió előrejelző rendszereinek összehangolására és a hatékonyabb adatcsere elősegítésére kidolgozott projektjavaslatát terjesztette elő. Az ülés második szakaszában a prioritási terület egyik kiemelt programjának, a kockázatelemzési térképek módszertani fejlesztését, harmonizációját és katasztrófavédelmi készültség fokozását célzó, idén záruló SEERISK projekt eredményeiről adott tájékoztatást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa, Rajacic Ágnes.

Duna strategia:  Irányító testületi ülés  Bukarestben

 

A féléves cselekvési terv alapján történt előrehaladás áttekintése után a prioritási terület két kulcsfontosságú dokumentumának: a Duna Régió Operatív Árvízvédelmi és Együttműködési Programjának (The Danube Region Operative Flood Management and Cooperation Programme – DR Oper&Cooper) és az ICPDR és a Duna Régió Stratégia együttműködésének kereteit rögzítő Joint Paper on Cooperation and Synergy for the EUSDR Implementation megvitatása került napirendre Kóthay László, a terület vezető szakértőjének vezetésével.

Az esemény zárásaként a közelmúltban lezárult START pályázat eredményeit tárgyalták meg a résztvevő felek, majd a következő ülés megszervezéséért felelős magyar koordináció bejelentette a következő SG-ülés időpontját, melyre 2015. május 7-én, Budapesten kerül majd sor.

Utolsó módosítás: 2014. december 30., kedd 11:36, Vass Zsuzsanna