Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

A vizet tiszteletben kell tartani

2015. március 20., péntek 09:43

A víz világnapja ráirányítja a figyelmet arra, hogy a vizet tiszteletben kell tartani, hiszen nemcsak az életet biztosítja, hanem veszélyt is jelenthet - mondta Hoffmann Imre vízügyi helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, a víz világnapja alkalmából rendezett belügyminisztériumi ünnepségen

Nem mindegy tehát, hogy miként óvjuk meg, esetleg tudjuk-e növelni a hasznosítható édesvíz mennyiségét, hogyan vagyunk képesek megvédeni életünket, környezetünket, javainkat a súlyos árvizek hatásaitól vagy az emberi tevékenységgel összefüggő, balesetszerű vízszennyezések súlyos következményeitől - emelte ki.

 
Fotó: Csattos Pál

 

A folyók, a tavak, a tengerek, a felszín alatti vízkészletek állapotának megőrzése, javításuk, a velük kapcsolatban élő ökoszisztémák megóvása közös érdek és feladat, hiszen a jövő generáció számára is biztosítani kell a jó minőségű vízkészletet - fogalmazott helyettes államtitkár.

Ehhez szükség van a tudomány, a szakma széleskörű bevonására, nemzetközi viszonylatban az érintett kormányok szakpolitikai együttműködésére, de nagy szerepe van minden olyan helyi és térségi kezdeményezésnek is, amely sok embert tud a környezet és ezen belül vizeink védelmének szolgálatba állítani a meggyőzés és a nevelés erejével - mondta.

Hoffmann Imre kiemelte: elengedhetetlen az árvíz- és belvízvédekezés, az ivóvíz és szennyvízkezelés, valamint a vízi közlekedés fejlesztésének összehangolása, ebben részt kell venniük az önkormányzatoknak, a területen működő érdekcsoportoknak, az ipari- és egyéb vízfelhasználóknak, valamint a természetvédő szervezeteknek.

Kitért arra is, hogy a Tisza völgyében az egységes vízgazdálkodás szellemében nagy fejlesztéseket hajtanak végre, amelynek nyomán jelentősen javulni fog az ország árvízvédelmi helyzete, és a fejlesztés megteremti a lehetőséget az öntözési rendszer kiterjesztésére is. Jelezte azt is, kialakítják a nemzeti szennyvíziszap-stratégiát, mivel a szennyvízre potenciális erőforrásként kell tekinteni.

A helyettes államtitkár jelezte: ebben az évben a víz és a fenntartható fejlődés a víz világnapjának jelmondata.

Magyarország számára kulcsfontosságú a fenntartható fejlődéshez szükséges egyik alapelem, a víz hosszú távú biztosítása - fogalmazott, megjegyezve, hogy ezt vízkészleteink védelmével, az azokkal való fenntartható gazdálkodással, valamint a természeti értékek védelmével lehet elérni.

 
Fotó: Csattos Pál

 

Az ünnepségen huszonketten vehettek át kitüntetést Kontrát Károlytól, a BM parlamenti államtitkárától. Az államtitkár "Az év vízügyi dolgozója" miniszteri díjakat, Vásárhelyi Pál-díjakat, Kvassay Jenő-emlékérmeket, Lamp Hugó-emlékplakettet, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Az ENSZ-közgyűlés 1992-ben döntött arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját, amelyen a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra hívják fel.

(MTI)

letoltesek

 

Utolsó módosítás: 2015. március 20., péntek 09:52, Radó Mónika