Tartalomfelelős: Süveggyártó Anita, árvízvédelmi referens

Árvízvédelmi Munkacsoport ülés Vásárosnaményban

2021. szeptember 15., szerda 10:24

Az ágazatunkban hosszú évek óta működő Árvízvédelmi Munkacsoportunk tagjai az egyes igazgatóságokról felkért szakértők. A csoport közvetlenül Főigazgató úr alá tartozik és évi legalább négy alkalommal tart munkacsoport ülést. Éves feladattervüket is a főigazgató határozza meg. Az árvízvédelmet közvetlenül vagy közvetetten érintő aktuális és előremutató problémaköröket, kérdéseket megvitatják és tapasztalataikkal kiegészítve elemzik azok hatásait, szükség esetén pedig állásfoglalást adnak ki, vagy javaslatot tesznek.


IMG_20210831_115901Burián Alajos (DDVIZIG), Maller Márton (ÉDUVIZIG), Süveggyártó Anita Mária (OVF), Kisházi Péter Konrád (KÖVIZIG), Dunai Ferenc (nyug. ÉDUVIZIG, szakértő), Dajka István (FETIVIZIG), Sági Rajmund (ATIVIZIG)


Az elmúlt időszakban a pandémia okozta sajátos helyzet sem szegte kollégáink kedvét, ameddig a járványhelyzet úgy kívánta meg, az ülések megtartását online folytatták. Ez különösen jól jött, hiszen azóta, ha egy-egy kolléga valamilyen okból nem tud elutazni, már rutinosan csatlakozik a személyesen megjelent kollégák mellett online a találkozóhoz.

Már hagyományként említhető, hogy évente egy alkalommal kihelyezett ülés keretében, egy teljes napon keresztül van lehetőség a nagyobb témakörök átbeszélésére, a véleménycserére és a végleges koncepció/javaslat kialakítására.
Idén augusztus végén a munkacsoport Vásárosnaményban ülésezett a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság meghívására, melyet ezúton is köszönünk!

Az ülésen fő napirendi pontokként jelentek meg:

  • az Árvízi Kockázatkezelési Tervek (ÁKK) felülvizsgálatáról szóló projekt egyes eredményeinek véleményezése,
  • az ágazat aktuális operatív védekezési feladataihoz kapcsolódó legfrissebb álláspontok, és
  • az ágazati fenntartási feladatokhoz kapcsolódó elmúlt időszakban történt jogszabályváltozások megvitatása.

A fenti témakörök mindegyike igen nagy lélegzetű, így a maratonira sikeredett megbeszéléseket végül megfelelő ajánlásokkal és javaslatokkal, vagy éppen pont a témák továbbgondolásával fejezték be.

Az operatív védekezési feladatok napirendi ponthoz kapcsolódóan - az ülés végeztével - a munkacsoportnak lehetősége nyílt megtekinteni a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program keretein belül jelenleg épülő Tisza-Túr tározó 12 nyílásos beeresztő zsilipjét is.

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 15., szerda 10:27, Regdánszki Tamara