palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

2018. július 12., csütörtök 10:00

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

 

2018. június 15.

 

 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, immár hagyománynak számító szakmai konferenciát szervezett az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából. A 2018. június 15-én megtartott konferencia szlogenje, a nemzetközi világnapéval megegyező módon a következő volt:

„A föld valódi kincs - növeljük értékét!”

 L

Láng István (műszaki főigazgató-helyettes, OVF) megnyitója után a szlogen szellemében elsőként Dr. Gyuricza Csaba (főigazgató, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) tartott előadást a talajgazdálkodás és mezőgazdasági vízhasznosítás témában. Az öntözhetőség feltételeit és az öntözésfejlesztést befolyásoló tényezőket összefoglalva ismertette a felszíni és felszín alatti vízkészletből öntözhető területek bővítésének lehetőségét. Kiemelte a NAIK mezőgazdasági vízgazdálkodás hatékonyságának fejlesztésében betöltött szerepét.

 Ezt követően Láng István mutatta be az OVF Operatív Aszály- és Vízhiány Kezelő Monitoring Rendszerét a létrehozásának szükségességétől a módszertanon keresztül a jövőbeni fejlesztési elképzelésekig bezárólag. Kiemelte, hogy a monitoring rendszer alapját képező HDI (Hungarian Drought Index) figyelembe veszi a meteorológiai paramétereken túl a növényeket ért szárazságstresszt, illetve a talaj nedvességtartalmát is. Bemutatta a rendszer nyílt és belső használatú honlapját, melyek segítségével hozzáférhetőek a monitoring hálózat mért adatai, abból számolt indexek és már az előrejelzés is.

 Dr. Rajkai Kálmán (tudományos tanácsadó, MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani és Agrokémiai Intézet) a talajnedvesség megőrzésének jelentőségét és hazai gyakorlatát ismertette. Bemutatta az MTA ATK TAKI kutatásait a talaj nedvességállapotának bio-indikációjára, illetve szójafajták vízfelvételének nyomon követésére vonatkozóan. Felvetítette a biotikus aszály előrejelzés, illetve öntözésütemezés lehetőségét.

 Dr. Birkás Márta (egyetemi tanár, Szent István Egyetem) a talajnedvesség megőrzését elősegítő talajgondozási- és művelési módszerekre hívta fel a figyelmet. Kitért a talaj nedvességveszteségét növelő, illetve csökkentő tényezőkre, majd ismertette a tarlógondozási- és talajminőség-klíma tartamkísérletekben kapott főbb eredményeket.

 Kolossváry Gábor (főosztályvezető, OVF) előadásában az Öntözésfejlesztési Stratégia előkészítéséről számolt be, melynek célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, fejlesztése, a vízkészletek ésszerű hasznosítása, az öntözött területek jelenlegi 100.000 ha-ról 300.000 ha-ra történő növelése. Ismertette az állami vízgazdálkodási fejlesztéseket, illetve a következő évek feladatait.

 Végül Molnár Péter (UNCCD nemzeti kapcsolattartó) mutatta be az ENSZ elsivatagosodás és aszály elleni küzdelemre irányuló (UNCCD) egyezményének nemzetközi és hazai aktualitásait. Továbbította Monique Barbut, UNCCD főtitkár asszony nemzetközi világnapra küldött videó üzenetét.

 A konferencia konklúziójaként mindenki – előadók és hallgatóság egyaránt – egyetértett abban, hogy a mezőgazdasági területek termőképességének megőrzése érdekében alapvető fontosságú a talajok vízháztartásának szabályozása. A talajok leromlásának mérséklésére számos módszer áll rendelkezésünkre, közös érdekünk ezek tudatos alkalmazásával hozzájárulni a talajok fokozott védelméhez, hosszú távú termőképességük és különösen az ezt szolgáló vízgazdálkodásuk biztosításához.

 A rendezvény programja, illetve az elhangzott előadások letölthetők a Csatolmányok alatt.

 Kérjük, hogy a konferencián elhangzottak szerint osszák meg velünk észrevételeiket, javaslataikat a molnar.peter@ovf.hu email címen keresztül legkésőbb 2018. augusztus 15-ig!

L2

Utolsó módosítás: 2018. július 13., péntek 13:50, Radó Mónika