palyazat_fooldal

Kedves Látogató!
Az ovf.hu 2020.08.07. 14:00-tól 2020.08.10. 8:00-ig karbantartás alatt lesz.

Események

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Ausztriai határtérségre árvízvédelmi fejlesztéseinek hosszútávú nemzetközi megalapozása

2016. november 22., kedd 08:17

Az utóbbi évtizedben a Lajta (Leitha) folyó közös vízgyűjtőjét több árvíz sújtotta, melyek különböző károkat okoztak a határmenti régiókban Ausztriában és Magyarországon is. Az árvízkockázat a közös vízgyűjtőn csak nemzetközi együttműködéssel és a határtérségben összehangolt árvízkockázat-kezeléssel csökkenthető hatékonyan az EU Árvízi Irányelvében foglaltaknak megfelelően. Az árvíz levonulása a Lajta alsó, közös 37 km hosszú szakaszán egy összetett folyamat, melyben terepi levonulás biztosításában több folyómeder és szükségtározók is részt vesznek. Mindkét ország beavatkozásai visszahatnak a helyi viszonyokra és csak egyeztetett tevékenységek járhatnak kölcsönös előnyökkel.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az INTERREG-V-A ATHU CBC Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében sikeresen pályázott a PLATFORM -Proactive Lajta/Leitha Flood Risk Management című projekt végrehajtására 2016-2018 időszakban. A projekt célja a határtérségre releváns árvízvédelmi fejlesztéseinek hosszútávú nemzetközi megalapozása, az EU Árvízi Irányelvének történő megfelelés és a térségben érintett önkormányzatok felkészültségének fokozása, továbbá az ökológiai értékek védelme és az ökológiai potenciál fejlesztése az átjárhatóság érdemi javításával.

A projekt egy egyedülálló lehetőség olyan fenntartható nemzetközi árvízkockázat-kezelési stratégia megvalósítására, ahol a megjelenített megoldások ténylegesen megfelelnek az EU Árvízi Irányelv, Víz Keretirányelv és az Élőhely Irányelv előírásainak, továbbá az eredmények kielégítik helyi igényektől a makro regionális elvárásokig terjedő skálát.

Hazai eredmények:

  • A térség közös árvízkockázat-kezelési stratégiájának megalapozása, döntés előkészítésére, az árvízvédelmi koncepciójának nemzetközileg egyeztetett fejlesztése a szükségtározási lehetőségek, valamit a mederbeli hozammegosztás és levezetés optimalizálása érdekében.
  • Továbbá a kapcsolódó szakmai és műszaki nemzeti dokumentációk aktualizálása, illetve konkrét terepi vizsgálatok, tervezési és kivitelezési feladatok elvégzése a határtérségben.
  • A kivitelezések érintik magyar területen az Összekötő csatornát, annak megfelelő hozamkapacitásának kialakítását és ökológiai átjárhatóság biztosítását, felhagyott hídszelvények átalakítását, lokalizációs tevékenység pontszerű biztosítását és a főmeder levezető képességének bővítését.

A projekt nyitórendezvénye 2016. november 15.-én került megrendezésre Mosonmagyaróváron. A kick-off meeting során a magyar és osztrák partnerek bemutatták a következő két évben elvégzendő feladatokat és a várható eredményeket. Ezután a Lajta duzzasztóműnél nyilvános védelmi gyakorlatot rendezett az ÉDUVIZIG, mely során bemutatásra kerülnek az operatív kárelhárítás eszközei és módszerei. A Vízügyi Igazgatóság Műszaki Biztonsági Szolgálat és Védelmi Osztag egységeibe beosztott dolgozók a védművön rövid szakaszokon kiépítik a fent említett beavatkozási módszereket demonstrációs céllal, miközben a duzzasztómű nyílásaiba daru emeli be a nagyméretű és jelentős súlyú ideiglenes elzáró szerkezeteket. A kisebb patakok vízhozamát is átemelni képes mobil szivattyú egységet a Malomági Lajta kiágazása felett indítják be, bemutatva a jelentős vízhozam-szállítási kapacitást. A vízminőségi kárelhárítási csoport mintavételt végez és kárelhárító egységek működnek folyamatosan. A távérzékeléses technológiával működő UAV („drón”) repülőt az Igazgatóság pilótái lövik fel a helyszínen és nagyfelbontású légi képeket készítenek az eseményről.

IMG_4332

További fotók: http://www.duoinfomovar.hu/?view=galeria&g=5581

Utolsó módosítás: 2016. november 22., kedd 08:29, Radó Mónika