Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Az ICPDR legmagasabb szintű üléséről dióhéjban

2021. január 14., csütörtök 15:48

Az ICPDR, azaz a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság 23. éves rendes ülését (Ordinary Meeting) 2020. december 16-án, ezúttal online tartotta meg. Az Ordinary Meeting, az ICPDR legmagasabb szintű évközi rendezvénye, amelyre évente egyszer, decemberben kerül sor. Ennek megfelelő szintű a részvétel is. Az ülésen az ICPDR tagországok delegációi vesznek részt, azaz a "Head of Delegation"-ök (HoD) vezetésével, továbbá jelen vannak az egyes "Expert Group-ok" (szakértői munkacsoportok) vezetői és az ICPDR tevékenységéhez kapcsolódó szervezetek képviselői (pl. EUSDR – EU Duna Régió Stratégia koordinátorok), de más szervezetek is mint pl. a WWF (World Wide Fund for Nature), vagy a GWP (Global Water Partnership).

A szokásokhoz híven a megbeszélés előtt megküldött napirendben foglaltaknak megfelelően, a szakértői csoportok vezetői röviden beszámoltak és értékelték az éves tevékenységüket.

A beszámolókban ismertetett, különböző szakterületi csoportok éves, közösen létrehozott munkáit az egyes dunai tagországok képviselői határozatban fogadták el. Ezek közül, - a teljesség igénye nélkül - az alábbiakat emelnénk ki:

Az ülés elfogadta a jövő évi Duna Nap jelmondatát is: "Fedezd fel a Dunát!”

 A megbeszélés, annak ellenére, hogy az online felületen és csatornákon keresztül zajlott a vírushelyzet miatt, idén is nagyon jól sikerült. A résztvevők megtapasztalhatták, hogy az egyes szakértői munkacsoportok, a rendkívüli helyzet ellenére is milyen eredményes munkát végeztek a 2020-as évben is.

Összeállította és írta: Szabó Katalin nemzetközi referens

Utolsó módosítás: 2021. január 14., csütörtök 15:54, Regdánszki Tamara