Események

11
2020. november 11., szerda

Sajtómeghívó

Sajtótájékoztató: Nagyszabású takarítás-sorozat a Tisza-tavon! A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az összes Vízügyi Igazgatóságon megkezdődtek, vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok.
 

22
2020. október 22., csütörtök

Sajtómeghívó

2020 októberében élesben vizsgáztak a borsodi árvízvédelmi fejlesztések eredményei. A Sajó-Hernád vízrendszerén októberben levonult árhullám méretében alkalmas volt arra, hogy az új védművek hatását teszteljük - az árvíz magassága helyenként megközelítette a 2010. évi rendkívüli árhullámot.

9
2020. október 9., péntek

Sajtómeghívó

Az esemény során a Szent Kristóf híd mellett található sziklatömbben elhelyezett felújított Szent Kristófot ábrázoló tűzzománc kép felszentelésével a megújult hidat átadjuk használóinak

3
2020. szeptember 3., csütörtök

Sajtómeghívó

Szolnoki Vízügyi Emlékpark alapkőletétel

28
2020. augusztus 28., péntek

Sajtómeghívó

Kis-Balaton Ház átadásának 20 éves jubileumi ünnepségére!

27
2020. augusztus 27., csütörtök

Sajtómeghívó

A felújított Deák Ferenc-zsilip átadása Baján.

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben.

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

11
2019. október 11., péntek

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

Korábbi események
Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

Befejeződött az Európai Bizottság Árvízi Munkacsoportjának kihelyezett ülése

2014. április 08., kedd 14:31

Az Európai Únió a 2007/60/EC Árvízi Irányelvének végrehajtását segítő Európai Bizottság Árvízi Munkacsoportja 2014.03.31 és 2014.04.02. között Budapesten ülésezett.

A kihelyzett ülés illeszkedett abba a folyamatba amely 2011-ben a Duna Makro Regionális Stratégia végrehajtásának koordinálásban történt széleskörű magyar szerepvállalással kezdődött és a világszerte sikeresnek és nagy jelentőségűnek  elismert Budapesti Víz Világtalálkozó megrendezésével folytatódott.

Az európai vízügyi szakma legkiemelkedőbb árvízvédelmi szakembereiből álló Árvízi Munkacsoport a programja során külön rendezvényen vitatta meg a határon átnyúló árvízvédelmi kérdéseket és sor került a munkacsoport hivatalos évi rendes munkaülésére is.

A határokon átnyúló kérdések megtárgyalása során a résztvevő országok példákon keresztül mutatták be, hogy náluk milyen módon kezelik a határt metsző vízfolyások esetében az Árvízi Irányelv végrehajtásában előírt egyeztetéseket, együttműködéseket. A szakemberek közösen kiválasztották a jó megoldásokat és ajánlásokat fogalmaztak meg a többi tagállammal és az EU-n kívüli országokkal való kapcsolattartásról.

A munkacsoport rendes ülésén a korábbi tematikus munkaértekezletek még le nem zárt kérdései, valamint a további tematikus munkaértekezletek lehetséges témái kerültek megtárgyalásra.

A rendezvényt Medgyesy Balázs, a  Duna Makro Regionális Stratégia magyar koordinálású fejezeteinek végrehajtását irányító kormánybiztos nyitotta meg és egyben tájékoztatást adott a Duna Stratégián belül folyó munkákról, különös tekintettel  az árvízi kérdésekre. A Duna Makro Regionális Stratégia kiemelt területe az országhatárokon átívelő közös védekezés az árvizek ellen a Duna és mellékfolyói vízgyűjtőjén. Mindez kulcsfontosságú Magyarország és a Régió országai számára, hiszen kizárólag az összehangolt vízgyűjtő-gazdálkodás, árvízvédelmi tervezés és egyeztetett intézkedések teremthetik meg a magas szintű árvízi biztonság feltételeit. A Duna Régió Stratégiában Magyarország a környezeti kockázatokkal, árvízvédelemmel kapcsolatos prioritás terület (PA5) társkoordinátora, ezáltal lehetőség nyílik a környező országokkal szorosabb együttműködésre és az összehangolt fellépésre egy biztonságos Duna régió megteremtése érdekében.

Az üléshez kapcsolódva sajtótájékozattóra is sor került, amelyen Medgyesy Balázs, a  Duna makro Regionális  Stratégia végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese és Ioannis Kavvadas, az Európai Únió Környzetvédelmi Főigazgatóságának a vízügyi politikáért felelős munkatársa válaszolt az újságírok kérdéseire. A sajtótájékoztatón bejelentésre került, hogy Magyarország eleget téve az Európai Únio 2007/60 EC árvízi irányelvében foglalt előírásoknak, határidőre elkészítette a hazánkra vonatkozó árvízi kockázat és veszélytérképeket.

A 28 európai úniós országból hozzánk érkező árvízi szakemberek vacsorával egybekötött jó hangulatú sétahajózáson ismerkedhettek meg Budapest neveztességeivel és  a magyar vendégszerettel.

_MG_4840

_MG_4847

_MG_4850
_MG_4860

_MG_4870

_MG_4871

_MG_4874

Utolsó módosítás: 2014. április 08., kedd 14:38, Jakus Ádám