Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁRHULLÁMOKRÓL - Országos Vízügyi Főigazgatóság 2020.10.14.

2020. október 14., szerda 11:45

Tájékoztató árhullámokról - Országos Vízügyi Főigazgatóság

2020.10.14.

 

A folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki. Az elmúlt 48 órában hazánk területén, illetve a vízgyűjtő területeken sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső és a csapadékos időjárás – bár csökkenő intenzitással - a következő 1-2 napban is folytatódni majd. A legtöbb esőt a Sajó-Hernád vízgyűjtője kapja. Egy újra és újra visszaforduló mediterrán ciklon az előrejelzést megnehezíti, hiszen a még várható, de le nem hullott csapadék mennyisége nagyon bizonytalan.

A ma reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 mm volt, a Hernádén 20-75 mm között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28-36 mm-t mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területek hullott ettől több, 45-75 mm.

Ma a ciklon még további esőket okoz (a magasabb 1000 m fölötti hegyvidéken havazást), főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további, összességében jelentős 10-25 mm csapadékkal.

A hidrológiai helyzet és várható alakulása

Sajó

A folyó teljes vízgyűjtőjén gyengült az esőzés intenzitása, de a vízállások a felső szakaszokon is magasak és a mai újabb csapadék miatt hosszabban elnyúló magas vízszintekre lehet számítani.

Sajópüspökinél a vízszint tegnap a késő esti órákban meghaladta a II. fokú készültségi szintet jelentő 300 cm-t, a ma reggel 8 órai érték 353 cm (LNV 412 cm). Az előrejelzések szerinti tetőzés a mai napon a III. fokú szintet jelentősen meghaladó vízszinttel várható Lejjebb még az I. fokú szint alatti, vagy azt épp elérő értékeket mérnek. A sajószentpéteri tetőzés holnap várható, a III. fokú szint körüli, illetve azt kismértékben meghaladó értékkel. Felsőzsolcánál a tetőzés várhatóan nem éri el a III. fokú szintet.

Tegnap a Tárca vízgyűjtőjén a vártnál kevesebb csapadék hullott, ugyanakkor a folyó Ruzsin feletti szakaszának vízrendszerében ismét nagyobb mennyiségeket mértek, így főképp a víztározóból és alatta a Szvinkán érkező vízhozam adja az árhullám víztömegének legnagyobb részét.

Hidasnémetinél eddig aránylag lassú volt a vízszintemelkedés üteme, de a délelőtti órákban az áradás sebessége jelentősen megnőtt. A tetőzés Hidasnémetinél holnap az esti-éjszakai órákban, Gesztelynél pedig 17-én este, 18-án hajnalban várható, mindkét helyen a III. fokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.

A Sajó és a Hernád esetében is fontos hangsúlyozni, hogy az árhullám várható tartósságát és a hazai alsó folyószakaszokon történő ellapulását a még le nem hullott, de előrejelzett csapadék számottevően befolyásolhatja. A meteorológiai helyzetnek a jelzetthez képesti akár viszonylag kismértékű eltérése is jelentősen befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet.

A vízfolyás vízgyűjtőjén tegnap délután lényegesen kevesebb eső esett a vártnál, így a várható tetőzési szint is lényegesen alacsonyabban alakul.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt nagyobb folyóinkon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő 6 napban nem kell számítani. Az Ipolyon mára a jelzettnél lényegesen több csapadék hullott, így a vízállások is magasabban alakulnak. Ipolytarnócnál a tetőzés csak kevesebb, mint 1 méterrel marad el az eddigi maximális értéktől, itt a tetőzés a mai nap folyamán várható.

 

aradas_sajo
aradas_sajo2

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2020.10.14.

Utolsó módosítás: 2020. október 15., csütörtök 11:25, Regdánszki Tamara