palyazat_fooldal

Események

11
2020. augusztus 11., kedd

MEGHÍVÓ sajtónyilvános eseményre

Acél elzárótábla beemelése daruval a Szigetközben

17
2020. június 17., szerda

Elsivatagosodás és Aszály Világnapja

asz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete minden év június 17-én tartja az Elsivatagosodás és az Aszály Világnapját

23
2020. április 23., csütörtök

Hajókeresztelő a Dunán

RRF_6960

Vízre bocsátották a Luppa kitűző nagyhajót

21
2020. március 21., szombat

Szakmai elismerések a Víz Világnapján

siklosgabikituntetesek

A Víz Világnapja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszteri elismerésben részesített több vizügyes kollégát.

21
2020. március 21., szombat

Víz világnap 2020

davidbgator

Bár a koronavírus nem engedi, hogy a Vízügy közössége idén is együtt ünnepeljen, a Víz Világnapja számunkra 2020-ban sem maradhat el!

1
2000. január 1., szombat

A Táj Nemzetközi Napja

Az Európai Táj egyezményhez kapcsolódó évente megrendezett esemény 2019-es megrendezéséről beszámoló.

31
2019. december 31., kedd

Meghívó a VIZEK rendszer bemutatására.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, VIZEK kiemelt projekt informatikai rendszere 2020. január 1-jétől az elektronikus vízjogi engedélyezési eljárással kapcsolatos feladatok támogatását valósítja meg.
A VIZEK rendszer használatának bemutatása regionális rendezvények keretében történik 2019. november 4-től.
Helyszínek: Miskolc, Pécs, Székesfehérvár, Békéscsaba, Győr, Debrecen, Budapest.
További információ és eseményregisztráció:

OVF VIZEK rendszer

1
2000. január 1., szombat

Megkezdődött a Budapesti Water Summit

BWS_belyegkep

Miniszteri látogatással kezdődött meg a Víz Világkiállítás Budapesten.

1
2000. január 1., szombat

Danube Stream záró rendezvény

interreg_proj_belyeg

Megrendezésre került a Danube Stream projekt záró rendezvénye.

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Drónok mindennapi használata a Vízügyi ágazatban

2017. május 22., hétfő 12:24

A drón elnevezés az angol drone (jelentése: méh – here, zümmögés) szóból származik, de hivatalos keretek között UAV (személyzet nélküli légi jármű), vagy RPV (távolról irányított légi jármű) –megnevezés szerepel. Felépítésük, működési elvük nagyon sokrétű lehet, kezdve a kisebb villanymotorostól egészen a nagyobb robbanómotorosig, vagy akár sugárhajtóművel is működhetnek. Szerkezetüket tekintve vannak a légcsavaros helikopterek és a fix szárnyú repülők.

Természetesen nem meglepő, hogy ez a találmány is a hadiiparból származik. A hadviselés ilyen típusú formája már az 1960-as évek óta létezik. Becslések szerint az USA-nak több mint tízezer ilyen típusú eszköze van, melyeket többek között hadászati, felderítési célokra is használnak.

Sajnos rengeteg drón balesetet is találni a hírekben. Csapódtak már fesztiválközönség közé, esküvői fotózáson repült neki a leendő párnak, majdnem légi katasztrófát okozott egy drón egy londoni repülőtér közelében, és bizony ijesztette már meg a római pápát is. Nem véletlen, hogy az Európai Unió is fontosnak gondolja az eszközök szabályozását és előirányozták, hogy minden tagállam tegyen rendet ezen a téren. A drónok használatát egyértelműsítő rendeleten már három éve dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Hivatala. A szabályozás várhatóan 2017 nyarán lép hatályba.

Népszerűségük, terjedésük exponenciálisan nő, a tendenciák szerint 2020-ig a polgári felhasználású eszközök piaca megtízszereződik. Felhasználási céljuk tekintetében is rendkívül sokrétű: ipari (hadiipar), mezőgazdasági, térképészet, média és kommunikáció, profi és amatőr modellezés.

A vízügyi ágazatban is az élet megszokott szereplőiként beállnak a terepi adatgyűjtő eszközök egyre népesebb táborába. Ezen eszközök segítségével légifotók készülnek, melyekből utófeldolgozással ortofotót és felszínmodellt állíthatunk elő. Alkalmazási területeket nagyban befolyásolja a szerkezetük. A helikopteres eszközök jellemzően kisebb terültek, vonalas létesítmények esetleg műtárgyak felmérésénél mutatnak könnyebb kezelhetőséget, míg a fix szárnyas társaik nagyobb területek egyszeri feltérképezésénél használatosabbak.

Sok emberben rögtön felmerül a kérdés ennél az adatgyűjtési módszernél, hogy mire is képes az eszköz. Erre a kérdésre a lentebb látható box-plot ábrán tudom szemléltetni a válasz, miszerint milyen magassági pontosság érhető el a drónokkal történő felszínmodell előállítása során egy LIDAR-os felméréshez képest.

1 dron

Az ábra a szórást hivatott szemléltetni és az kitűnik róla, hogy habár a magassági átlagértékek mindkét felszínmodell esetében közel azonos magasságban helyezkednek, de a jobb oldalon látható felszínmodell esetében, amit a drón készített, ott jelentősebb szóródást mutatnak a magassági adatok.

A vízügyi ágazatban egyre több kolléga szerez ismereteket akár szakmérnöki képzésben való részvétel során vagy önképzés útján, és tapasztalatokat a drónok használatában, ágazati felmérések alkalmával. Az ismeret és tapasztalat birtokában lehet megalapozott döntést hozni arról, hogy adott feladat elvégzéséhez milyen eszközök adnak optimális megoldást.

 

Írta: Bartók Tamás (FETIVIZIG)

Utolsó módosítás: 2017. május 23., kedd 10:04, Radó Mónika