Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

Idén 29. alkalommal rendezték meg a Duna Konferencia

2021. szeptember 17., péntek 12:05

Idén 29. alkalommal rendezték meg a nemzetközi tudományos Duna Konferencia a Cseh Hidrometeorológia Intézet szervezésében, melynek keretében a Duna vízgyűjtő területén található országok hidrológiai szakemberei gyűltek össze, hogy bemutassák a legújabb fejlesztéseket és kutatási eredményeket a hidrológia és a vízgazdálkodás területén.

duna-konf

 

A rendezvényt az első, 1961-es budapesti konferencia óta minden második évben megszervezik felváltva a Duna-medence valamely államának területén. Az idei eseményt 2021. szeptember 5-8. között rendezték meg Brnoban a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó hibrid formában, az előadásokat a résztvevők egy része a helyszínen követte, míg a többiek az online közvetítésbe csatlakozhattak be. Négy témában összesen 32 előadást tartottak, továbbá a harmadik napon egy workshop keretén belül az R programozási nyelv adta lehetőségeket mutatták be a hidrológia területén.

A konferencia fő témái: Adatok: hagyományos és innovatív mérés, adatkezelés és elemzés; A dunai vízgazdálkodás jelenlegi helyzete (mérőhálózatok és vízi ökoszisztéma); Új fejlesztések a hidrológiai előrejelzés területén a Duna-medencében; A hidrológiai szélsőségek megismerése: múlt, jelen, jövő.

A szakmai előadások mellett a Duna Konferencia kétévente lehetőséget teremt a személyes találkozóra, a kapcsolatok ápolására a dunai országok hidrológiai előrejelzéssel foglalkozó szakértőivel. Az idei évben első alkalommal osztottak ki díjat a fiatal kutatók részére, amely során az első három helyezett pénzjutalomban részesült. A fiatal kutatók mellet a tapasztaltabb szakemberek is elismerésben részesültek. Az Országos Vízjelző Szolgálat javaslatára Bálint Gábor posztumusz Duna veterán díjat kapott a hidrológia területén elért eredményeinek elismeréseként.

Szabó Klaudia, kiemelt műszaki referens

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 17., péntek 12:07, Regdánszki Tamara