Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Lábdy Jenő, műszaki főigazgató-helyettes

ENSZ Dél-Dél Együttműködés

2017. október 31., kedd 09:45

ENSZ Dél-Dél Együttműködés

Az OVF 2016-tól kezdődően részt vesz - a Belügyminisztérium koordinálásában és a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében -  az ENSZ Dél-Dél Együttműködésében. A Dél-Dél Együttműködési Hivatal (UNOSSC) az ENSZ egyik funkcionális, az egyes szakterületeket horizontálisan átfogó szerve, amely fórumot biztosít a fejlődő országok közötti szakmai együttműködéshez, az ENSZ fenntartható fejlesztési célok elérésére. A kedvezményezett országok: Marokkó, Algéria, Tunézia, Szudán, Törökország, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán.
E pilot-projekt megvalósításában Magyarország - az uniós tagállamok közül egyedüliként - is részt vesz. Az együttműködés, több más szakterületen túl, a mezőgazdasági vízgazdálkodás területére is kiterjed. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium a Belügyminisztériumot, illetve azon keresztül az OVF-t kérte fel szakértőként történő közreműködésre. A megelőző időszakban, 2016. októberében részt vettünk a Belügyminisztériummal közösen, a Marokkóban megrendezett Tudásátadási és Koordinációs konferencián . Ennek folyatásaként, részt vettünk a Szudánban, 2017. februárjában megrendezett hasonló rendezvényen. Az OVF részéről mint átadható legjobb gyakorlatot, az aszály (vízhiány) kezelés új magyarországi módszerét ajánlottuk fel. Az tudásátadást egy Budapesten tartandó műhelytalálkozón javasoltuk megvalósítani. Erre a felajánlásra Törökország és Marokkó jelentkezett. A résztvevők költségeit az ENSZ Dél-Dél Együttműködési Iroda finanszírozta. Az OVF és a Földművelésügyi Minisztérium közösen szervezett tréninget 2017. október 4. és 5. között  az OVF-ben tartottuk. Magyar részről az alábbi résztvevők voltak jelen és tartottak előadást a két nap során:
Földművelésügyi Minisztérium,
Külgazdasági és Külügyminisztérium,
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság,
Szegedi Tudományegyetem,
GDI ESRI Magyarország Kft,
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ,
Országos vízügyi Főigazgatóság.

 

 

Törökországot 4, Marokkót 3 szakértő képviselte. A tényleges párbeszéd kialakítása érdekében, felkértük a résztvevő vendég országokat, hogy saját magukat, az ottani mezőgazdasági vízgazdálkodást is mutatassák be. Mindkét fél részéről részletes beszámolót kaptunk, így a két nap alatt valódi párbeszéd alakult ki a résztvevő szakértők között.

Utolsó módosítás: 2017. október 31., kedd 10:04, Uresch László